Hlavní obsah

VIDEO: Policisté na nádraží odřízli mongolské otrokáře od jejich obětí

– PRAHA

Na údajné zprostředkovatele práce Mongolů v České republice si ve čtvrtek ráno posvítila cizinecká policie v Praze. Na Hlavním nádraží policisté zkontrolovali celkem 26 Mongolů, devět jich zdrželi a předvedli k výslechu. Policie při akci nástupiště uzavřela a bránila zprostředkovatelům dostat se k vlaku.

Hlavní nádraží: Zátah na mongolské zprostředkovatele práceVideo: ČTK

 
Článek

V brzkých hodinách si muži zákona na pražském hlavním nádraží počkali na rychlík z Moskvy ve kterém přijela asi dvacítka Mongolů, ke kterým se zprostředkovatelé snažili přes policejní kordón protlačit.

Devět osob si policisté odvedli

Policie poté přistoupila k zatýkání podezřelých osob. "Zajistili jsme celkem devět Mongolů z 26 kontrolovaných. Dva byli zcela bez dokladů, jeden překročil povolenou dobu pobytu a jeden se prokázal vypůjčenými doklady,“ řekla Novinkám mluvčí cizinecké policie Kateřina Jirgesová.

:. Policisté při razii proti mongolským zprostředkovatelůmfoto: ČTK

Doplnila, že většina zadržených patří mezi novodobé otrokáře. Tito lidé lákají své krajany do Česka a slibují práci s lukrativními výdělky. Pak je nutí k otrocké práci.

Na nástupiště se otrokáři nedostali

Cizinecká policie půl hodiny před příjezdem vlaku z Moskvy zablokovala přístupy k nástupištím a kontrolovala všechny lidi na nádraží.

Zprostředkovatelé se tak nemohli dostat na nástupiště, aby kontaktovali Mongoly, kteří do Česka přijeli za prací. I přes policejní kordon se několik zprostředkovatelů snažilo projít, ale byli zadrženi.

:. Policisté při razii proti mongolským zprostředkovatelůmfoto: ČTK

Plánovaná policejní akce pod názvem "Mongol" byla podle velitele Jiřího Kopečného zaměřena právě na zadržení zprostředkovatelů práce. Kopečný uvedl, že v současnosti občané Mongolska nahrazují ukrajinské dělníky, protože jsou levnější pracovní silou.

Reklama

Výběr článků

Načítám