Hlavní obsah

Pitr si najal advokáta, který je stíhán za obchod s drogami

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Pro uprchlého podnikatele Tomáše Pitra pracuje od jara další právník, který je ovšem sám jednou nohou v kriminále pro podezření ze závažného zločinu. Na sepsání v pořadí druhé ústavní stížnosti si kontroverzní podnikatel najal v březnu plzeňského advokáta Pavla Šímu, působícího také v právní komisi rady města Plzně.

Článek

Podle informací Práva je třiatřicetiletý Šíma trestně stíhán za organizovaný obchod s drogami, za což mu hrozí až patnáctileté vězení. To je trojnásobek trestu, jaký vyměřil soud jeho klientovi Pitrovi za daňové delikty z roku 1994.

Jak Právo zjistilo, Šíma měl být členem čtyřčlenné skupiny lidí ve věku od 30 do 36 let, která v České republice rozjížděla byznys s taneční drogou extáze. Jejich aktivity odhalil drogový tým západočeských celníků už loni v létě.

Celníci zajistili 2000 tablet extáze

"Minulý týden jsem na čtyři obviněné podala k soudu obžalobu pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Obžalovaní muži zorganizovali a dovezli ze zahraničí drogu extázi s cílem distribuovat ji na území Česka, především v Plzni a jejím nejbližším okolí,“ řekla Právu ve středu Věra Brázdová z plzeňského krajského státního zastupitelství.

Jak Právo dále zjistilo, celníci při akci s krycím názvem Volant zajistili dva tisíce tablet drogy extáze v prodejní ceně 400 tisíc korun. Dovoz drogy zajišťoval z Holandska řidič kamiónu. Poté, co drogu přivezl do Čech, předal vzorky dalším členům skupiny, kteří měli nejdřív prověřit její kvalitu a pak zajistit prodej.

Šíma mlčí, hrozí mu pozastavení praxe

Sám Šíma se odmítl k celé věci vyjádřit. "Nebudu na nic reagovat,“ řekl Právu. Komentovat nechtěl ani to, proč si ho jako nepříliš známého právníka Pitr najal, když je obklopen takovými právnickými esy, jako jsou advokáti Tomáš Sokol nebo Josef Lžičař.

Šímovi nyní hrozí také pozastavení advokátní praxe. "S obžalovaným advokátem zahájíme řízení o pozastavení výkonu advokacie do pravomocného rozhodnutí soudu. V hlasování o tom bude rozhodovat představenstvo advokátní komory,“ sdělila mluvčí Advokátní komory (AK) Iva Chaloupková.

Podle ní je běžná praxe, že k tomuto kroku AK přistupuje až po podání obžaloby na stíhaného advokáta. Ten sám má povinnost po podání obžaloby o tom AK informovat.

Plzeňský magistrát: nic jsme netušili!

Jak je ale možné, že právník obviněný ze zvlášť závažného úmyslného trestného činu radí magistrátu? Předseda plzeňských zastupitelů za ČSSD Milan Chovanec, jehož strana Šímu do komise doporučila, byl informací o trestním stíhání velmi překvapen.

"Vůbec jsme to netušili. Nic nám neřekl,“ sdělil ve středu dopoledne.

Odpoledne už ale bylo všechno jinak. "S doktorem Šímou jsem mluvil, ještě dnešního dne mi pošle e-mailem rezignaci. Tu potom předložím primátorovi,“ prohlásil Chovanec.

Zároveň upozornil na to, že Šíma není sociální demokrat. "Je to nezávislý právník, kterého jsme oslovili, protože v našich řadách nemáme tolik právníků,“ vysvětlil Chovanec.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvyšší soud potvrdil Pitrovi pětiletý trest

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání podnikatele Tomáše Pitra, a definitivně mu tak potvrdil pětiletý trest vězení za daňové delikty z roku 1994. Pitr je nyní...

Výběr článků

Načítám