Hlavní obsah

Litvínovskou chemičku ohrožovala bomba z války

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LITVÍNOV

V areálu společnosti Unipetrol RPA v Litvínově na Mostecku byla v úterý dopoledne při demolici ocelového zásobníku nalezena letecká bomba z druhé světové války. Do příjezdu pyrotechniků hrozilo nebezpečí výbuchu. Vedení podniku nechalo evakuovat dělníky z okolních staveb.

Článek

"Prostor byl dočasně uzavřen, hlídali ho závodní hasiči a pracovníci bezpečnostní agentury,“ řekl Právu mluvčí podniku Pavel Veselý.

Po prozkoumání pumy odborníky ji hasiči naložili na nákladní vůz a odvezli na bezpečné místo mimo areál závodu. "Vykopali díru na nedaleké skládce, kde ji pyrotechnik kolem 15. hodiny zneškodnil. Odpal proběhl bez komplikací, nikomu se nic nestalo,“ přiblížil Veselý způsob likvidace.

Nalezená bomba byla zřejmě pozůstatkem bombardování chemičky na konci druhé světové války. Spojenecké nálety mířily na továrnu Sudetenländische Treibstoffwerke, kde se z uhlí vyráběl syntetický benzín. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám