Hlavní obsah

Zaživa měl spolubydlícímu uříznout hlavu, hrozí mu výjimečný trest

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Výjimečný trest hrozí podle obžaloby čtyřiadvacetiletému Davidovi Hladíkovi ze Zlechova na Uherskohradišťsku, který měl 24. října loňského roku v Traplicích odřezat svému spolubydlícímu hlavu od trupu. Obžalovaný muž v pondělí stanul před senátem zlínské pobočky Krajského soudu v Brně.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný David Hladík poslouchá výpověď svědka Josefa Kleinedlera (vpravo), kterého sám označil za vraha.

Článek

Hlavu osmapadesátiletého Josefa Lorence zabalil bezprostředně po činu do igelitové tašky a vyhodil ji do kontejneru na papír.

Hladík v pondělí při prvním líčení svoji vinu odmítl. Vraždu svaluje na třetího člena party, která spolu pracovala na stavbě. „Viděl jsem Josefa Kleinedlera, jak seká sekáčkem na maso hlavu pana Lorence až ji úplně odsekl. Já jsem následně dal hlavu do tašky a vyhodil jsem ji. Já jsem Architekta (přezdívka zavražděného) nezabil,“ uvedl u soudu Hladík. Údajnému vrahovi chtěl pomoci s likvidací těla.

Předsedkyně senátu Iveta Šperlichová nechala projít obžalovaného a svědka Josefa Kleinedlera konfrontací, při které Hladík sváděl veškerou vinu na svědka, který v minulosti dvakrát podstoupil protialkoholní léčbu.

Státní zástupce Roman Kafka však tvrzení obžalovaného nevěří. Z toho důvodu jej navíc obvinil z křivého obvinění. „Užitím nože a sekáčku na maso obžalovaný způsobil poškozenému nejméně dvacet sedm počitatelných řezných a sečných ran krku a týlní krajiny a další množství nepočitatelných ran v téže oblasti, dále odřezání či přeseknutí krční páteře mezi třetím a čtvrtým krčním obratlem, což vedlo k oddělení hlavy poškozeného od trupu,“ přednesl v obžalobě státní zástupce.

Otřesný průběh vraždy

Kafka zároveň tvrdí, že masivní a opakované násilí směřující k oddělení hlavy od trupu probíhalo ještě za života poškozeného, o čemž údajně svědčí zjištěné velké množství krve v jeho průdušnici a průduškách spolu se známkami vdechování krve do plic.

Hladík hlavu oddělenou od trupu nevyhodil do kontejneru hned po činu. Několik minut s ní chodil po obci. Navštívil i obchod, kde si podle svědků vypil jedno pivo. „Měl ruce celé od krve. Tvrdil, že zabíjel prasátko. Krví měl postříkanou i tvář a oblečení,“ uvedla jedna z prodavaček u soudu. Igelitovou tašku měl podle ní nechanou před obchodem.

Ještě v den tragédie oznámil Hladík nález těla zavražděného muže. V nočních hodinách následně kriminalisté objevili i hlavu a vražedné nástroje.

Podle svědků byla trojice mužů vyhlášena tím, že často popíjela alkohol. Hladík žil v domě, který patřil synovi zavražděného muže, pouze několik týdnů. „Dalo se čekat, že se v tom domě něco stane. Chodila tam různá individua a všichni popíjeli alkohol. Místní si mnohokrát stěžovali na hluk v objektu a špatnou hygienu. Občas se tam i někdo pobil,“ sdělil Právu po hrůzném činu místostarosta Traplic Jiří Kolařík.

Vrahova oběť se do vesnice s jedenácti sty obyvateli nastěhovala před necelými čtyřmi lety ze Zlína.

Soud bude pokračovat v úterý i ve středu dalšími výpověďmi svědků a soudních znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám