Hlavní obsah

Mladík z Vlašimi zemřel po banální operaci mandle

Právo, Radek Plavecký
VLAŠIM

Po banální operaci krční mandle zemřel osmnáctiletý mladík z Vlašimi. Devátý den po operaci vykrvácel při převozu do nemocnice. Podle lékařů je taková komplikace velmi ojedinělá. Zdrcená rodina si stěžuje na laxnost záchranky.

Článek

Osmnáctiletého Michala Krále operovali v benešovské nemocnici 23.června, měl hnisavé ložisko v krku a lékaři mu vyoperovali krční mandli. „Vše proběhlo normálně. Pacient byl propuštěn domů bez jakýchkoli komplikací. Ve čtvrtek měl přijít na kontrolu,“ řekl Právu zástupce ředitele benešovské nemocnice Rudolfa a Stefanie Roman Mrva.

Pár dní pobyl Michal doma, ale na kontrolu už nedorazil, ve čtvrtek zemřel v sanitce při převozu do nemocnice. Rodiče jej našli brzy ráno ležet v krvi a hned zavolali záchranku. Pak zoufale volali ještě jednou.

„Držela jsem Michala v náručí v koupelně, krvácel z nosu a pusy, záchranku volal náš druhý syn. Řekli nám, že nemají jen nás a že se máme uklidnit, operátorka se třikrát ptala, kde je náš barák. Asi po pěti minutách jsem volala znovu, kde jsou, mají to k nám kousek. Trvalo jim asi dvacet minut, než přijeli,“ říkala zdrcená matka Marcela Králová.

Podle záchranářů rodina poprvé volala v 6.56 a na místo dorazila sanitka v 6.59. S tímto tvrzením, ale rodina nesouhlasí. „Do pěti minut tady rozhodně nebyli. Kdybychom bydleli na vesnici tak neřeknu, ale k nám je to pár minut,“ ohradila se matka a otec Václav dodal, že budou podávat stížnost.

Žádné komplikace hoch po operaci podle rodičů neměl. Osudné ráno pro něj měla přijet babička, která jej měla doprovodit na kontrolu do nemocnice.

Ztratil příliš krve

Podle záchranářů nebylo možné Michalovi pomoci. Když dorazili na místo mladík ještě žil, ale upadal do bezvědomí. V sanitce pak zemřel.

„Ztratí-li člověk velké množství krve, není v silách záchranářů mu pomoci. Tento případ je smutným důkazem. Operátorka volala hned na ARO benešovské nemocnice, kde nás čekali a byli připravení na přívoz tohoto pacienta, ale kvůli tak velkým krevním ztrátám nebylo možné mladíka oživit,“ popsala poslední chvíle Michalova života mluvčí Středočeské záchranné služby Nina Šeblová.

Podle zkušeností záchranářů se lidem čekajícím na sanitku skutečně zdá čas velmi dlouhý. „Záchranáři zcela objektivně dorazili na místo v zákonném limitu,“ dodala Šeblová.

Komplikace jen zřídka

Lékaři se shodují, že lidé operaci mandlí často podceňují. Primář krčního oddělení mladoboleslavské nemocnice Karel Podhola potvrdil, že operace je velmi běžná.

„Ale i před ní je nutné pacienta řádně vyšetřit. Komplikace se vyskytují jen velmi zřídka, krvácí to vždy poměrně hodně, ale není to místo, kde by hrozilo úplné vykrvácení. Za 25 let, kdy tady operaci provádím, jsem se setkal s jediným úmrtím, ale to bylo kvůli srdeční vadě, o které jsme nevěděli,“ uvedl primář Podhola.

Podle vedení benešovské nemocnice, kde Michala operovali, se masivní pozdní krvácení čtyři a více dní po operaci objevuje jen u mizivé části pacientů. „Jsou to asi tři promile lidí. Proto musí zůstat lidé po zákroku 3 týdny v klidu,“ dodával zástupce ředitele benešovské nemocnice Mrva.

Čeká se na pitvu

Nyní všichni čekají na výsledek soudní pitvy, která byla nařízena. Ta by měla ukázat, proč začal Michal tolik krvácet.

„Všechno by teď byly jen spekulace a odhady. Může se stát, že tam byl mnohem větší zánět, že tam byl nádor, který narušil cévy, mohlo tam být mnoho jiných věcí. Pitva by to měla ukázat,“ uvedl Roman Mrva. Poslední slovo tak řeknou lékaři z patologie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám