Hlavní obsah

Policie obvinila šéfa vězeňské služby za zpackaný nákup rušiček

• Aktualizováno
Právo, rav, jfk

Protikorupční policie ve čtvrtek obvinila šéfa vězeňské služby Luďka Kulu kvůli zpackané zakázce na rušičky mobilů ve věznicích. Se svým náměstkem Zdeňkem Kreuzziegerem podle policistů připravili stát bezmála o 20 miliónů korun. Za trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku jim hrozí až osm let vězení.

Článek

Informace Práva potvrdil mluvčí ÚOKFK Roman Skřepek. "Policisté z Útvaru pro odhalování korupce (ÚOKFK) dnešního dne zahájili trestní stíhání dvou pracovníků Vězeňské služby ČR. Dospěli k závěru, že v období let 2005 až 2006 došlo k zakoupení a instalaci zařízení na zamezení nedovolené komunikace vězněných osob, čímž vznikla státu škoda ve výši 19,5 miliónu korun,“ řekl mluvčí Skřepek.

Kula podává stížnost, Pospíšil ctí presumpci neviny

"Okamžitě proti tomu stíhání podávám stížnost. Absolutně se svým obviněním nesouhlasím. Oni mně vyčítají, že jsem podepsal smlouvu jako statutární orgán, což je samozřejmě pravdou. Vše včetně mé funkce budu ještě dnes řešit s panem ministrem. Uvidíme, co bude. Ale domnívám se, že presumpce neviny platí i pro příslušníka,“ reagoval na obvinění Kula.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) si vyžádá od Kuly písemné stanovisko, na jeho základě se rozhodne. "Ctím presumpci neviny," uvedl na dotaz Práva Pospíšil.

Podle informací Práva se obvinění obou mužů týká i další zakázky na detektory kovů v českých věznicích z roku 2005. Tam měla údajně vzniknout škoda kolem jednoho miliónu korun. Šetření policie trvalo takřka půldruhého roku.

Státní zástupce je na dovolené

Po nynějším obvinění leží další rozhodnutí v případu na bedrech státního zástupce z Prahy 4. Ten je ale nyní na dovolené. Pokud by se se závěry policistů neztotožnil, může stíhání obviněných zrušit či zastavit, v opačném případě bude vyšetřování pokračovat.

Další osud Kuly má ale v rukou i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který před časem nevyloučil, že v případě obvinění šéfa VS odvolá z funkce.

Na nákup rušiček dostala Vězeňská služba od vlády celkem 50 miliónů korun. Tyto přístroje měly vyřešit dlouhodobý problém se zločinci, kteří i v těch nejpřísnějších vězeních měli přístup k mobilním telefonům. V prvních dvou věznicích vše zpočátku fungovalo.

Kámen úrazu se objevil ve chvíli, kdy měly být rušičky zhruba za 16 miliónů korun dodány do věznic Kynšperk, Jiřice, Vinařice, Oráčov a Rýnovice. Zakázka byla bez výběrového řízení zadána zlínské firmě pb mont.

Ta ale přestala plnit své závazky, navíc na místech, kde již byly rušičky instalovány, nefungovaly. Vězeňská služba proto vypověděla všechny smlouvy a soudně po pb mont vymáhá 18 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám