Hlavní obsah

Bývalý zájemce o barrandovské ateliéry byl v Kanadě odsouzen

– PRAHA

Bývalý zájemce o koupi barrandovských ateliérů kanadský podnikatel Sheldon Zelitt byl soudcem provinčního soudu v Calgary Geraldem Meagherem odsouzen za podvod ke čtyřem letům vězení a pokutě 1,85 milionů dolarů.

Foto: Ondřej Kořínek

Do konce roku mají být tyto domy hotovy.

Článek

Podle kanadských úřadů žije a pracuje odsouzený podnikatel s manželkou a deseti dětmi v České republice na statku v Brázdimi u Brandýsa.

V obci ho nikdo nezná

"Pan Zelitt u nás statek má. Podle nás na statku nežije. Neviděla jsem ho. Nevíme jak vypadá. Nevíme jak vypadá jeho žena, ani deset jejich dětí," řekla Právu pracovnice obecního úřadu v Brázdimi.

Totéž tvrdí obyvatelé obce. "Statek koupil někdy před dvěma lety. Nikdy jsme ho ale neviděli. O vše se tam starají majitelovi zaměstnanci. I o koně. Statek je jako tajemná pevnost," řekl jeden z brázdimských sousedů Zelitta.

Ani policisté si nejsou jisti, jestli rodina v Brázdimi bydlí. "Víme jistě jen to, v policejním pátrání není. To znamená, že s panem Zelittem a příslušníky jeho rodiny nemáme problém policejního typu," řekla Právu mluvčí policie okresu Praha-východ Diana Bušková.

O vydání kanadské úřady zatím nežádaly

Zprávu o odsouzení či žádost o Zelittovo vydání nemají ani na Nejvyšším státním zastupitelství a na ministerstvu spravedlnosti.

"Pan Zellit neprochází databází žádostí o vydání," řekla Právu ředitelka mezinárodního odboru Nejvyššího státního zastupitelství Světlana Kloučková.

Kanadské úřady nepožádaly o vydání ani ministerstvo spravedlnosti. "Nemáme v evidenci žádnou žádost o vydání Sheldona Zelitta," konstatoval vedoucí tiskového odboru ministerstva Vladimír Voráček.

"V této chvíli kanadské velvyslanectví v Praze neobdrželo z Ottawy žádnou žádost o vydání pana Zelitta," řekla včera Právu také mluvčí ambasády Magdalena Rosová.

Zellit byl odsouzen za údajné poškození akcionářů společnosti Visual.abs. V Kanadě akcionářům tvrdil, že vyvíjí systém trojrozměrného obrazu pro televize. Pomocí falešných informací zvýšil cenu akcií společnosti, které po jeho odchodu z Kanady padly k nule. Podobně postupoval při koupi Barrandova od společnosti Moravia Steel. Tvrdil, že má o filmové ateliéry zájem spolu s firmou Kodiak. Peníze však nesložil, takže ateliéry stále vlastní moravští železáři.

Reklama

Výběr článků

Načítám