Hlavní obsah

Soudce odmítl vstup katarského prince do kauzy justiční mafie

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeský soudce Vojtěch Cepl mladší ve středu zamítl žádost katarského prince Hámida bin Abdal Sáního, aby mohl vstoupit jako vedlejší účastník do sporu mezi sedmerem žalobců v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou a její předchůdkyní Marií Benešovou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká u soudu

Článek

Sání poslal soudu své podání sepsané jeho údajnou advokátkou Annou Větrovskou minulý týden s tím, že se cítí být dotčen výrokem soudu a informacemi, které v rámci sporu Vesecké a spol s Benešovou o jeho vlastní trestní kauze zazněly. Chtěl se stát vedlejším účastníkem na straně žalobců.

Ti to ale v následné námitce zásadně odmítli s tím, že jde asi o špatný vtip. Námitku proti vstupu Sáního do případu v pondělí podala i Benešová. „Pan Sání jako vedlejší účastník nebude připuštěn. Je to naprosto jasné, protože důvody jsou dány tím, že ho nikdo nechce. Rozhodující je, že jej nechce strana žalující,“ vysvětlil Právu důvody svého verdiktu soudce Cepl mladší.

Doplnil, že zároveň zamítl i další podání údajné Sáního advokátky Větrovské, které od ní obdržel v úterý. V něm prý pisatelka na deseti stranách rozebírá celý Ceplův červnový rozsudek ve sporu justičních špiček.

„Takové rozhodnutí jsem předpokládala, protože tam nebyl vůbec žádný důvod pro to, aby Sání do sporu jako vedlejší účastník mohl vstoupit,“ komentovala závěry Cepla Benešová.

Sání se může odvolat

Cepl v této kauze řešil žalobu Vesecké a spol proti Benešové kvůli jejím prosincovým výrokům o justiční mafii. Za zákulisní skupinu lidí ovlivňující trestní kauzy tehdy Benešová označila právě Veseckou a dalších šest současných či bývalých justičních špiček.

Před měsícem dal ale Cepl za pravdu Benešové a žalobu šesti ze sedmera žalobců zamítl. Odůvodnil to tím, že Benešová měla víceméně ve svých výrocích pravdu. Vesecká a dalších pět jejích kolegů podle soudce totiž nevhodně zasahovali do trestní kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera a exministr spravedlnosti Pavel Němec navíc podle Cepla ovlivnili svou intervencí i případ samotného Sáního.

Civilní spor však ještě neskončil, bude ho na základě odvolání Vesecké a spol ještě řešit pražský vrchní soud. K tomu také může doputovat i nynější odmítavé stanovisko Cepla týkající se žádosti Sáního o vstup do sporu. „Všichni účastníci sporu, ale i právní zástupce pana Sáního, se proti mému rozhodnutí mohou odvolat, což by pak posuzoval vrchní soud,“ dodal Cepl.

Reklama

Výběr článků

Načítám