Hlavní obsah

Miliarda ztracená z KB bude definitivně bez trestu

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městské státní zastupitelství v Praze koncem června definitivně odložilo stíhání tří pracovníků Komerční banky. Ti měli podle policie v roce 1998 připravit bankovní dům o více než miliardu korun při financování obchodů firmy izraelského podnikatele Baraka Alona. Čin je totiž promlčen.

Foto: archiv, Novinky

Úředníci Komerční banky se trestu vyhnuli.

Článek

Právu to potvrdil právní zástupce obviněných Marek Nespala. Několikaleté stíhání ředitele pobočky Komerční banky v Praze 1 Samuela Sýkory a zpracovatelů dat Reného Kazdy a Ilony Štěpničkové nejprve v květnu zastavila státní zástupkyně prvního pražského obvodu Eva Škáchová.

"Ani rozsáhlým dokazováním se nepodařilo prokázat příčinnou souvislost mezi jednáním obviněných a vzniklým následkem,“ uvedla v odůvodnění. Policii se podle ní nepodařilo prokázat ani jakýkoli motiv úředníků poškodit banku.

Proti jejímu rozhodnutí však podal stížnost advokát poškozené Komerční banky Jaroslav Polanský. Státní zástupkyně Městského státního zastupitelství v Praze Michaela Sobolová napadené usnesení sice skutečně zrušila, stíhání trojice však odložila. "Trestní stíhání je nepřípustné z důvodu promlčení,“ napsala do usnesení z 20. června Sobolová.

Za porušování povinností při správě cizího majetku hrozilo obviněným osm let. Promlčecí lhůta u činů se sazbou nad tři roky nepodmíněně je pětiletá. "Vzhledem k tomu, že k předmětnému jednání mělo dojít v době od 30. 11. 1998 do 29. 12. 1998, trestnost činu již zanikla,“ uvádí žalobkyně.

KB schválila úvěr 200 miliónů

Protikorupční policie začala v březnu 2004 stíhat Sýkoru, Kazdu a Štěpničkovou proto, že v uvedeném období celkem ve dvanácti případech potvrdili blokaci peněz ve výši 25 procent hodnoty vystaveného dokumentárního akreditivu na účtu Alonovy společnosti B. C. L. Trading.

Dokumentární akreditiv je formou půjčky, při níž banka poskytne peníze klientovi výměnou za to, že mu blokuje zboží v odpovídající hodnotě nebo zajistí určité procento (v případě KB 25) z poskytnuté finanční sumy.

KB postupně schválila úvěr ve výši až 200 miliónů dolarů, což tehdy odpovídalo osmi miliardám korun. Sýkorovi, Kazdovi a Štěpničkové přičítali policisté škodu ve výši 1,175 miliónu korun.

Obchody z 90. let dodnes zaměstnávají policii i soudy

Jde však jen o jednu z kauz, které kolem obchodů Komerční banky z konce 90. let české policejní orgány šetřily. V souvislosti s půjčkami pro Baraka Alona je od roku 2004 pro porušování povinností při správě cizího majetku stíháno také osm členů bývalých představenstev KB, Karel Bednář, Petr Budínský, Tomáš Doležal, Jaroslav Mareš, Bořivoj Pražák, Pavel Ševčík, Lubomír Štěpáník a Ladislav Vinický.

Spolu s nimi byl obžalován i někdejší generální ředitel banky Jan Kollert, který ale koncem loňského roku náhle zemřel. Také v tomto případě obžaloba neuspěla.

Obvodní soud pro Prahu 1 představenstvo už třikrát zprostil obžaloby, odvolací Městský soud rozsudek dvakrát zrušil, a také proti třetímu rozsudku si žalobci podali odvolání.

V polovině května policie znovu obvinila také tři bývalé vedoucí pracovníky Komerční banky z úvěrového podvodu s půlmiliardovou škodou v souvislosti s pochybnými obchody kolem bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského.

Bývalému členu představenstva a náměstkovi generálního ředitele Komerční banky Vladimíru Šulcovi, tehdejšímu šéfovi bankovní divize Pavlu Kalvodovi a bývalému náměstkovi divize Miroslavu Čermákovi hrozí pět až 12 let vězení. Kvůli transakcím byla stíhána i bývalá manažerka banky Jiřina Kaplanová, kterou za prodělečný obchod s firmami Chvalovského poslal soud v roce 2006 na pět let do vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Tunel v KB: soudní ping-pong po česku

Už třetím rokem si pražské soudy přehazují jednu z největších ekonomických kauz polistopadové historie. Obvodní soud pro Prahu 1 v ní dvakrát zprostil někdejší...

Výběr článků

Načítám