Hlavní obsah

VIDEO: Strážníci v Praze zatím za odhozené žvýkačky pokuty nedávají

PRAHA

Krmit v Praze holuby, močit na veřejnosti, odhazovat odpadky nebo odhodit na ulici nedopalek může přijít od úterý draho. Od 1. července vstoupila v platnost vyhláška, která umožňuje takového chování pokutovat. Strážníci však zatím lidem spíše domlouvají a seznamují je s novými pravidly chování na veřejném prostranství.

Za odhozenou žvýkačku na zem až 30 000 pokutaVideo: ČTK

 
Článek

"Zatím řešíme podobné případy spíše domluvou. Snažíme se lidi s novou vyhláškou o čistotě spíše seznamovat,“ řekl Novinkám pracovník tiskového oddělení pražské městské policie. Žádná pokuta zatím nepadla. Magistrát chce legislativní úpravou pomoci městu od nepořádku, který je zejména v centru problémem.

Domluva je zatím nejpřísnější trest, který strážníci používají. Lidé po výzvě zpravidla svůj nepořádek spořádaně uklidili. Znalostí předpisů se Pražané moc netrápí, o turistech ani nemluvě.

Podle náměstka ředitele pražských strážníků Ludvíka Klemy začne hlavní tlak na provinilce od příštího týdne, kdy vstoupí v platnost také vyhláška, která zakazuje pití alkoholu na vybraných veřejných místech.

Pozor na špinavé pneumatiky

Nový předpis pokládá za znečištění například i krmení holubů. Předloha zakazuje také znečišťovat veřejná prostranství "výkaly a výměšky". Pozor si budou muset dávat třeba i řidiči, kteří vyjíždějí ze staveniště, aby po jejich automobilu nezůstalo na silnici bláto a jiný nepořádek.

V ulicích také nebude moci zůstávat štěrk a další materiál, kterým bylo posypáno náledí. Za nepořádek budou pokládány i reklamy mimo schválená místa.

"Vyhláška má v první řadě zabránit většímu znečišťování ulic a chodníků, například kolem stavenišť či průmyslových objektů, na zastávkách městské hromadné dopravy, v parcích a jinde," uvedl náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (ODS).

Lidem, kteří předpis poruší, může být přímo na místě uložena až tisícikorunová pokuta. Ve správním řízení je postih do 30 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám