Hlavní obsah

Již na začátku prázdnin se plní nemocnice zraněnými dětmi

Prázdniny sotva začaly a na dětských odděleních v nemocnicích je už živo. A hlavně se mění diagnóza. Ubývá infekčních onemocnění a přibývá úrazů. Riziková prostředí - voda, koňské jízdárny, bruslařské trasy, hřiště.

Článek

Na jednotce intenzivní péče příbramské nemocnice skončil téměř čtyřletý chlapec, který se v neděli topil na koupališti v Rožmitálu pod Třemšínem. Duchapřítomná žena, která dítě vytáhla z vody, poskytla perfektní pomoc, díky níž se podařilo dítě zachránit.

„Dítě nejevilo známky života, ženě se před příjezdem lékaře podařilo přivést chlapce k vědomí a obnovit jeho základní životní funkce,“ uvedla mluvčí středočeské záchranky Nina Šeblová. Ve stabilizovaném stavu jej sanitka převezla do nemocnice. „Hoch je stále na jednotce intenzivní péče, jeho stav je neměnný,“ řekla v pondělí odpoledne Právu mluvčí příbramské nemocnice Monika Boušková.

V mladoboleslavské nemocnici skončil o víkendu také čtyřiadvacetiletý mladík, který si při skoku do řeky rozbil hlavu. „Mladík skočil do řeky Jizery u jezu u obce Kochánky. Měl tržnou ránu na hlavě, s níž jsme ho převezli na úrazovou ambulanci nemocnice,“ uvedla mluvčí záchranné služby Nina Šeblová.

Také podle ní tím začala sezóna typických letních zranění. V neděli večer museli zachraňovat muže, který při koupání v kempu Drhleny na Mladoboleslavsku dostal srdeční záchvat a topil se. I tady pomohli muži lidé z koupaliště, kteří začali s oživováním. „Včasná pomoc nezdravotníků výrazně zvýšila pacientovi šance na přežití,“ potvrdila Šeblová.

Zrádné koupání

Případy z prvních prázdninových dní podle záchranářů dokládají, že koupání přináší velká rizika a lidé by je neměli podceňovat.

„V první řadě by lidé neměli chodit do vody po požití alkoholu. Rozhodně by neměli skákat do neznámé vody a měli by si uvědomit, že tam, kam bezpečně skákali minulý rok, nemusí být vodní dno stejné. Také by se měli při vstupu do vody osvěžit, náhlé ponoření do studené vody totiž může způsobit zástavu srdce i zdravému člověku,“ varovala Šeblová. Velký důraz kladou záchranáři na dohled nad dětmi. „Malé děti by v každém případě měly být pod dohledem dospělého, a to i při koupání v zahradních bazéncích,“ apelovala Šeblová.

„Nárůst klasických letních úrazů jsme zaznamenali již zhruba dva týdny před zahájením prázdnin. Ubylo infekčních onemocnění a přibylo úrazů z jízd na kole, kolečkových bruslí i klasických domácích her, při nichž polevuje pozornost. Ošetřili jsme už i opaření dítěte,“ řekl Také mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl potvrdil, že již zaznamenali první prázdninové úrazy. „Většinou se jednalo o běžné úrazy, jako například pády z kola,“ konstatoval.

„Na nejrůznější zlomeniny a jiné prázdninové úrazy je zřejmě ještě brzy. Dětské tábory a další letní aktivity, při kterých hrozí zranění, jsou teprve na začátku,“ připomněl Jiří Vondra, mluvčí akciové společnosti Krajská zdravotní v Ústí nad Labem mnohaletou zkušenost zdravotníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám