Hlavní obsah

Bývalý ředitel Štiřína Zoufal podle policie špatně hospodařil

Novinky, Pavel Blažek
PRAHA

Bývalý ředitel Konferenčního centra ministerstva zahraničních věcí na zámku ve Štiříně Jiří Zoufal byl minulý týden v pondělí policií obviněn z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Obvinění vznesl vyšetřovatel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality.

Článek

"Pan Zoufal je podezřelý, že státu způsobil škodu 1,8 miliónu korun. Podle obvinění uzavíral při rekonstrukci štiřínského komplexu s některými dodavateli investorsko-inženýrských prací pro stát nevýhodné smlouvy. Na základě těchto krajně nevýhodných smluv pak docházelo k nepřiměřeným platbám. Nechal také proplatit i práce, které nebyly nikdy provedeny," řekl v pondělí Právu státní zástupce okresu Praha východ František Krejčí.

Zoufal je vyšetřován na svobodě. Hrozí mu až pět let vězení. Podle státního zástupce Zoufalův případ nesouvisí s kauzou bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničních věcí Karla Srby a dalších sedmi obviněných z korupce na tomto ministerstvu.

Podnět podal Kavan a Hrubý

Obviněný Zoufal Konferenční centrum řídil od září 1999 do 1. února 2001. V té době uzavřel čtyři smlouvy na zakázky se stejným dodavatelem, které byly pro stát nevýhodné.

Policie se začala o hospodaření centra zajímat z podnětu exministra Jana Kavana a Zoufalova předchůdce Václava Hrubého, který se domníval, že se po jeho odvolání z funkce se v roce 2000 hospodařilo na zámku Štiřín se ztrátou asi šesti miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Hrubý bude opět šéfovat Štiřínu

V roce 1999 odvolaný šéf konferenčního centra Štiřín Václav Hrubý se 1. dubna opět ujme ředitelské funkce. Rozhodl o tom minulý čtvrtek ministr zahraničí Cyril...

Výběr článků

Načítám