Hlavní obsah

Fanoušky na stadiónech mají hlídat kamery

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalové kluby, které se potýkají s výtržnostmi na stadiónech, je zřejmě budou moci vybavit kamerovým systémem pro sledování fanoušků. S novinkou již souhlasil i Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Foto: Josef Gabzdyl, Právo

Průvod asi tří stovek fanoušků obklopený policisty

Článek

Dosud problémové fandy zaznamenávala policie, ta se však ze sportovišť stahuje. Zajistit bezpečnost v hledištích tak budou muset kluby za pomoci pořadatelských služeb.

„Návrh je takový, aby kluby instalovaly do hledišť kamerový systém ke snímání diváků. Pokud se tam nic nestane, záznam musí být smazán. Pokud ale kamera zachytí fanouška, jak třeba vytrhává sedačku, může být záznam použit k jeho trestnímu stíhání,“ řekl Právu inspektor ÚOOÚ Michal Jelínek.

Podle něj by si kluby mohly údaje o problémových fanoušcích vyměňovat mezi sebou, rozsah předávaných osobních dat je zatím předmětem jednání.

Své kamery bude mít na u vchodů na stadióny také policie. Podle charakteristických znaků obličeje budou schopny identifikovat fanoušky, kteří mají například soudně zakázán vstup do ochozů.

Kamery mohou být podle úřadů také v bytových domech. „Kamery je možné po registraci u ÚOOÚ do bytových domů umístit. Je ale třeba je využívat pouze k ochraně zdraví a majetku a ne k soustavnému sledování,“ uvedl šéf úřadu Igor Němec.

Protest proti směrnici EU

ÚOOÚ protestoval proti přijetí evropské směrnice, která mobilním operátorům a poskytovatelům internetového připojení ukládá shromažďovat a archivovat údaje o elektronické komunikaci.

ÚOOÚ protestoval proti přijetí evropské směrnice, která mobilním operátorům a poskytovatelům internetového připojení ukládá shromažďovat a archivovat údaje o elektronické komunikaci.

„Protesty evropských úřadů na ochranu osobních údajů nebyly vyslyšeny, směrnice začala platit a nyní je transponována do našeho právního řádu. Ministerstvo vnitra nyní připravuje vyhlášku, která určí, jaké údaje a jak dlouho budou muset být uchovávány. Snahou našeho úřadu bude, aby těch údajů bylo co nejmíň a doba uchovávání co nejkratší,“ řekl Němec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám