Hlavní obsah

Bulawa, jenž opilý zabil tři policisty, má jít k soudu za daňové úniky

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdeněk Bulawa, který v roce 2003 v Českém Těšíně při nehodě v opilosti zabil tři policisty, možná již brzy stane znovu před soudem. Detektivové z protikorupční policie totiž podle informací Práva ukončili vyšetřování rozsáhlých daňových úniků z nelegálních obchodů s lihovinami, ze kterého je Bulawa obviněn spolu s dalšími pěti muži. Bulawa si za zabití tří policistů odseděl dva roky.

Článek

Státnímu zástupci policie navrhuje, aby na Bulawu a spol. podal obžalobu pro trestný čin krácení daně, poplatku a povinné platby. Právu to potvrdil mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Celá skupina kolem Bulawy podle něj ošidila stát na dani zhruba o 112 miliónů korun.

"Od listopadu 2001 do prosince 2002 zajišťovali dodávky lihovin do známých obchodních řetězců, přičemž celý proces provázel komplikovaný převod velkého množství lihovin mezi několika společnostmi. Cílem bylo ztížit úřadům důkazní řízení, kromě toho měl být zastírán i skutečný původ lihovin,“ vysvětlil Skřepek.

Zároveň dodal, že o necelých deset miliónů obrala skupina stát také při obchodech s vínem.

Propuštěn za dobré chování

Opilý Bulawa v roce 2003 v Těšíně se svým luxusním mercedesem ve 130kilometrové rychlosti smetl policejní felicii, ve které zahynuli tři policisté. Po dvou letech ve vězení ho soud pustil podmíněně na svobodu za dobré chování.

Za černý byznys s lihem mu nyní jako všem ostatním obviněným hrozí až dvanáctiletý trest.

Kvůli stíhání za ošizení státu na dani byl Bulawa v roce 2006 ve vazbě, po půl roce se z ní vykoupil na miliónovou kauci. Spolu s Bulawou jsou kvůli „lihovým“ obchodům obviněni také Jaromír Raida a Radko Nauš - dva údajní komplicové uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře, který také pochází z Českého Těšína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám