Hlavní obsah

VIDEO: Soud zprostil Vladimíra Železného obžaloby z krácení daně

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

Městský soud v Praze zprostil obžaloby europoslance a bývalého ředitele TV Nova Vladimíra Železného a jeho kolegů, kteří byli obviněni z krácení daně v kauze společnosti CET 21. Rozsudek zatím není pravomocný, žalobce si nechal lhůtu na odvolání.

Městský soud osvobodil Vladimíra Železného v jeho třetí kauzeVideo: ČTK

 
Článek

Jde o jednu ze tří kauz, v nichž je Železný stíhán. Podle obžaloby měl Železný se svým právníkem a čtyřmi akcionáři CET 21 ošidit stát na daních o desítky miliónů korun. Spolu se spolumajiteli společnosti CET 21, s. r. o., která vlastnila licenci na vysílání televize Nova, měl dohodnout odkup více než 43procentního podílu ve firmě zhruba za pět miliónů amerických dolarů.

Ti pak měli před úřady předstírat, že obchod hradili akciemi nově založené společnosti CET 21, a příjmy z prodeje nezdanili.

Fedoru Gálovi, Josef Alánovi, Vlastimilu Venclíkovi, Petru Hunčíkovi a kupujícímu Vladimíru Železnému hrozilo dva až osm let vězení. Podílník Petr Hunčík, který jako Slovák nemá vůči Česku daňovou povinnost, a Železného advokát Aleš Rozehnal byli obžalováni za napomáhání trestnému činu.

„Obžaloba stála na tom, že jedna operace měla zastírat druhou, což ve svém důsledku vedlo k daňovému úniku. Přitom se ale opomíjely další důkazy, které celou situaci stavěly do jiného světla,“ uvedl po vynesení rozsudku Železného advokát Josef Mosport.

Pochvaloval si přístup soudu, který podle něj správně vyhodnotil všechny dostupné důkazy. „Policie v součinnosti se státním zástupcem vytáhla pouze tak deset procent z toho, co bylo zjištěno a ostatní nezohlednili. Věc byla ale složitější,“ uvedl.

Nešlo o maskování transakcí

Samotný Železný odmítl ve čtvrtek rozsudek komentovat. Novináře s dotazy odkazoval na svého advokáta.

Ve své lednové výpovědi u soudu však zásadně odmítl jakékoli provinění. Akciová společnost CET 21 neměla podle něj rozhodně sloužit pro krytí převodu vlastnických podílů z CET 21, s. r. o. Její založení bylo prý jedním z mnoha pokusů amerických investorů, jak dostat pod jednu střechu vysílací licenci na TV Nova a servisní organizaci ČNTS, která s účastí amerického kapitálu zajišťovala samotné televizní vysílání. „Zkoušeli jsme i fúzi nebo dceřinou organizaci,“ uvedl tehdy Železný.

V současné době čelí europoslanec ještě dvěma dalším obžalobám. Městský soud v Praze ho loni v srpnu uznal vinným z krácení daní při dovozu obrazů z ciziny a uložil mu dvouletý podmíněný trest se čtyřletým odkladem a zároveň peněžitý trest pět miliónů korun. Železný se však odvolal.

Jiný senát téhož soudu řeší obžalobu, v níž jde o poškozování věřitele, společnosti CME. Zároveň s europoslancem jsou stíháni i jeho bývalí právníci. „Jdou to věci typově rozdílné. Jediným společným znakem je to, že všechny kauzy byly zahájeny v době, kdy se můj klient rozešel s americkými investory,“ poznamenává Monsport.

Reklama

Výběr článků

Načítám