Hlavní obsah

VIDEO: Soud vrátil vraždu Sekáčové na začátek, testy DNA potvrdily, že je obětí z Orlíku

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, orh, pno, vm

Vrchní soud v Praze ve středu vrátil kauzu smrti Marcely Sekáčové úplně na začátek. Těsně před projednáváním odvolání Vladimíra Mikuše, který byl v dubnu odsouzen na šest let za ublížení na zdraví s následkem smrti totiž vyšlo najevo, že se nalezlo tělo Sekáčové, které dosud chybělo. Testy DNA prokázaly, že vrah tělo ukryl do truhly, kterou hodil do Orlické přehrady. Tu v pátek nalezli rybáři.

Foto: Jan Rychetský, Právo

Dvaačtyřicetiletý lékař Vladimír Mikuš před Vrchním soudem v Praze.

Článek

Mikuš tak bude čelit nové obžalobě. Zatímco v dubnu jej soudce Městského soudu v Praze odsoudil na šest let pro ublížení na zdraví s následkem smrti, protože tělo oběti nebylo nalezeno, nyní státní zástupce přijde zřejmě s obžalobou z vraždy. A Mikušovi, který byl milencem Sekáčové, hrozí vyšší trest.

Že v Orlické přehradě skutečně ležela Marcela Sekáčová, prokázaly nejen testy DNA, ale i její manžel, který poznal její osobní věci nalezené u těla. Tělo Sekáčové objevili v pátek 20. června v přehradě rybáři.

Podle předsedy odvolacího senátu Jiřího Lněničky se nyní bude muset dokazování doplnit o znalecký posudek z oboru soudního lékařství. Prvoinstanční soud také vyslechne manžela Sekáčové, který dosud pouze podal vysvětlení policii v přípravném řízení.

Na své nevinně trvá i nyní

Senát před rozhodnutím vyslechl odvolání Mikuše, státního zástupce a právního zástupce manžela Sekáčové, který na základě nálezu těla žádal pro svého mandanta finanční náhradu za smrt jeho ženy. Soud vyslechl i vyjádření obžalovaného, který trval na své nevině.

"Trestný čin, z kterého jsem viněn, jsem nespáchal. Odporuje to mému přesvědčení," řekl Mikuš ve středu v soudní síni. Mikušův obhájce naznačil, že nové důkazy by také mohly potvrdit, že obviněný je nevinný, odmítl ale sdělit podrobnosti.

Zavražděnou Marcelu Sekáčovou hledali policisté od loňského února. Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Proti rozsudku se odvolal, požaduje zproštění obžaloby

„Víme, že se skutek stal. Máme dost důkazů, ale nemáme tělo. Kdybychom ho měli, není o čem se bavit,“ řekl pražský soudce Petr Braun při vynesení dubnového rozsudku za ublížení na zdraví. Obžaloba tvrdila, že Mikuš vraždil. Ten se naopak odvolal a požadoval zproštění obžaloby.

Obžaloba se při dubnovém projednávání opírala o několik nepřímých důkazů. Jedním z nich byla textová SMS zpráva, která přišla manželovi zavražděné ženy. Byla však psaná stylem, jaký jeho žena nepoužívala. Krev Sekáčové se také objevila v lékařově vozu. Žaloba také argumentovala pohybem mobilních telefonů a výpověďmi svědků, kteří byli s lékařem den po události na školení.

Mikuš z ničeho nic oznámil kolegům, že jde navštívit kamaráda. Přitom měl na akci původně zůstat. Na místě nechal své osobní věci a už se nevrátil. Kolegům se mu nepodařilo ani dovolat.

Pracovali ve stejné firmě 

Mikuš stejně jako jeho přítelkyně Marcela Sekáčová pracoval pro farmaceutické firmy a hodně cestoval. Oba byli zadaní, svůj milenecký vztah udržovali několik let. Některé v soudním spisu založené vášnivé pohlednice z cest po světě, které Mikuš své přítelkyni posílal, jsou až z ledna 2003.

Sekáčová se však měla začátkem loňského roku snažit dlouhý románek ukončit, a právě zhrzená láska se zdá být nejpravděpodobnějším motivem pro její likvidaci.

Milenci zmizeli nejspíš společně na přelomu února a března. Sekáčová o sobě nedala vědět od 27. února, naposledy telefonovala mobilem z Orlíku.

Mikuš odjel 1. března z pracovního školení. Už 4. března našla policie Mikušovo auto zničené úmyslným požárem. Zjistila, že lékař cestuje po světě, byl například v Káhiře nebo v Izraeli, a vydala na něj mezinárodní zatykač. Poté ho 12. dubna zatkla německá policie těsně u českých hranic nedaleko Pasova. Byl obviněn z vraždy a vzat do vazby.

Mikuš svůj vztah k Sekáčové před vyšetřovateli zlehčoval. V jedné z výpovědí ji označil za svou „sexuální kamarádku“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám