Hlavní obsah

Turek chodil při týrání chlapců zvracet ven z chaty, přiznal prý policistovi

Právo, Jan Chmelíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Těžké chvíle připravil v úterý u soudu obžalovanému Janu Turkovi i nepřítomnému Janu Škrlovi bývalý elitní policista Josef Kolínský, na kterého se vloni obrátil přes prostředníka Josef Škrla se žádostí o pomoc při veřejné prezentaci Barbory alias Aničky, zmizelé z brněnského Klokánku. Kolínský totiž popsal to, co oba obžalovaní v minulém týdnu popřeli.

Foto: Jan Chmelíček, Právo

Jan Turek u soudu

Článek

„Co mi Jan Turek řekl? Že se na tom pálení a řezání chlapců na chatě podílel s Janem Škrlou, ale že z toho neměl dobrý pocit. Byl to tak drsný zážitek, že chodil zvracet ven z chaty. Turek mi řekl, že u toho byla také Hana Bašová a sestry Mauerovy,“ popsal.

„Vyprávěl mi o tom několikrát, nemohu se mýlit. Když prý ho dobrý kamarád o něco požádá, udělá to. V tomto případě ho prý o výpomoc požádala Klára Mauerová,“ upřesnil detektiv, který se později se svými potenciálními zákazníky rozešel.

Namaskovaný Škrla jako doktor?

V době přípravy společného postupu prý měl k dispozici část dokumentu, ve kterém Klára popsala svoji jedinou schůzku s takzvaným doktorem – bylo to v noci v autě, zhruba na deset minut.

V kauze Kuřim vypovídali svědci

„Ptal jsem se, kdo je ta osoba. Bylo mi řečeno, že to byl Jan Škrla, který se takovým způsobem namaskoval, že ho nepoznala. Víc jsem se nevyptával, neměl jsem k tomu důvod,“ popsal Kolínský své schůzky s klienty. S Josefem Škrlou ho prý seznámil někdejší zákazník jeho právní kanceláře Pavel Procházka.

„Požádal mne o pomoc pro Josefa Škrlu a jeho dceru Barboru, po které pátrá policie. Pochopil jsem, že Procházka je významný člen Škrlovy skupiny, něco jako náměstek vůdce. Řekl jsem, že má jít na policii, ale on že ne, že by se mu líbila spíš verze o ázerbajdžánském únosu. Že ji unesli a místo ní je tu dnes nějaká agentka. Nakonec jsme se ale domluvili, že poletím do Stockholmu a tam se s Barborou setkám. Mluvil jsem tam s ní až do půlnoci. Například o jejím dětství – měla potíže s matkou, která bývala opilá a často ji nepustila domů. Tak se Barbora domluvila s kamarádem a ten ji na noc zavíral na nádraží do boxu v úschovně zavazadel za pět korun a ráno ji odtud zase vyzvedl. Na otázky týkající se otce však nikdy neodpověděla. Možná proto, že byl stále přítomen, ani se od ní nehnul a stále ji držel za ruku. Působila tehdy na mne dojmem asi patnáctiletého děvčete. Otcovými pokyny se řídila důsledně ve všem, dokonce se ho ptala, jaký čaj si může dát,“ vyprávěl Kolínský.

Měla přijít agentka Soňa

Podle něj byla Barbora zjevně někým manipulovaná, některé věci měla naučené. Na otázky týkající se Hnutí grálu vůbec nereagovala. Když se jí ptal, zda byla někdy sama týrána, nikdy na to nepřisvědčila.

S Josefem Škrlou, kterého charakterizoval jako pána, který má dost peněz, ukončil spolupráci loni v říjnu.

„Zatímco já jsem chtěl připravovat psychiatrický posudek na Barboru, on zase chtěl, aby se veřejnosti a policii tvrdilo, že Barbora byla unesena a místo ní sem přišla nějaká agentka Soňa. V té době mi najednou i Jan Škrla začal tvrdit, že Barbora, která odevzdala v Dánsku na naší ambasádě vzorky DNA, není žádná Barbora, ale že je to agentka nějaké cizí mocnosti. Pochopil jsem, že je to doopravdy skupina fanatiků a šílenců. V tom jsem už opravdu nechtěl pokračovat a šel jsem rychle od toho,“ řekl Josef Kolínský.

Reklama

Související témata:

Související články

Kauza Kuřim ve světě: stahovali děti z kůže

Stahování dětí z kůže zaživa, pojídání jejich masa a brutální bití při krvavých sektářských praktikách, takový obraz kuřimské kauzy v pátek přinesla světová...

Výběr článků

Načítám