Hlavní obsah

Pokusil se znásilnit ženu, která šla na mši

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

S třináctiletým trestem vězení odešel v pondělí od Krajského soudu v Hradci Králové Zdeněk Baum (50) z Králík na Orlickoústecku. Do vězení půjde za loupež a pokus o znásilnění, jehož se dopustil letos v lednu v Králíkách-Dolní Hedči.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Vězeňská eskorta vede Zdeňka Bauma k hlavnímu líčení.

Článek

Podle rozsudku Baum přepadl svou oběť, šedesátiletou ženu jdoucí na mši, poblíž hlavního schodiště do místního kláštera. „Aby nemohla křičet, tak ji zezadu dal ruku přes ústa a povalil k zemi. Žena upadla obličejem do sněhu, ale podařilo se jí vyprostit. Poté ji obžalovaný uchopil za obě ruce, držel jí je za zády a odtlačil ji několik metrů dál, povalil znovu na zem a proti její vůli nutil k orálnímu sexu,“ konstatoval v rozsudku předseda soudního senátu Jiří Vacek.

Poté Baum ženě stáhl oblečení a pokusil se na ní vykonat anální a vaginální styk, což se mu nepodařilo. Napadená žena se nejen aktivně bránila, ale také mu slíbila, že pokud ji nechá na pokoji, jeho jednání nikde neoznámí. Baum ji tedy pustil, ale ještě před tím ji z kapsy ukradl mobilní telefon.

Dostal už 14 let za vraždu

Poškozená při útoku utrpěla drobná zranění na různých částech těla, ale odnesla si vážné psychické následky. V důsledku Baumova jednání se u ní rozvinula posttraumatická stresová porucha, kterou dosud trpí.

Baum byl nyní hradeckým soudem posuzován jako zvlášť nebezpečný recidivista. Z posledního výkonu trestu se vrátil začátkem prosince roku 2004, když si odpykal čtrnáct let za vraždu. Současný trest by si měl odsedět ve věznici pro nejtěžší zločince a podle rozsudku bude mít i povinnost podrobit se ochrannému sexuologickému léčení ústavní formou.

Verdikt není pravomocný, protože Baum se proti němu okamžitě odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám