Hlavní obsah

Během víkendu zahynulo osm motorkářů, nejvíce od začátku roku

Právo, rav, ab, ner, ads

Uplynulý víkend se zapíše černým písmem do statistik nehodovosti na českých silnicích. Během dvou dnů totiž zahynulo osm motorkářů a jejich spolujezdců, což je podle policejního prezidia letos nejvíce. Původní statistika hovořila o sedmi mrtvých. V neděli večer však při nehodě zahynul osmý motocyklista.

Článek

"V neděli ve 20.28 přijalo zdravotnické operační středisko v Příbrami tísňové volání. Osobní automobil se srazil s motocyklistou na silnici R4 u obce Chraštice," uvedla mluvčí středočeské záchranky Nina Šeblová. Motocykl podle ní řídil 72letý muž. "Utrpěl natolik vážná zranění, že jim na místě podlehl. Ani přivolaní záchranáři mu již nemohli pomoci."

Celkem během víkendu přišlo na silnicích o život podle předběžných statistik policie 13 lidí. „Zatím nejvíce motocyklistů zemřelo zhruba před měsícem, tehdy šlo o šest motorkářů,“ řekla v neděli mluvčí policejního prezidia Petra Srnková.

Jako hlavní důvody nehod motocyklistů vidí především jejich nebezpečnou rychlou jízdu, riskantní předjíždění jiných vozidel a nedostatečné ochranné vybavení.

Nejtragičtěji dopadly dvě nehody motocyklů, při nichž zahynuli celkem čtyři lidé. V sobotu mezi obcemi Hořejší Kunčice na Opavsku a Bílčice na Bruntálsku nepřežil ústecko-orlický řidič suzuki (59) ani jeho spolujezdkyně (50) náraz do stromu.

„Ve směru z Opavy na Olomouc jely za sebou tři motorky. Řidič prostředního motocyklu za obcí Hořejší Kunčice v pravotočivé zatáčce vjel do protisměru a poté do levého příkopu, kde narazil do stromu. On i jeho spolujezdkyně na místě zemřeli,“ popsal Právu mluvčí opavské policie René Černohorský.

Řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze vozovky. Život oběma nezachránili ani okolo jedoucí motoristé, kteří se je snažili neúspěšně oživovat.

Dva mrtví s sajdkáře

Stejně tragicky skončila nedělní nehoda, která se odehrála dokonce při motocyklových závodech veteránů Czech Tourist Trophy v Hořicích v Podkrkonoší.

Po poledni tam zemřeli dva z účastníků závodu. Řidič historického motocyklu (57) neubrzdil stroj se sajdkárou v zatáčce v prudkém klesání, vylétl i se strojem z trati a postupně narazil do několika stromů.

„Zemřel on i jeho dcera (27), která seděla v přívěsném vozíku,“ řekl Právu policista, který se podílel na vyšetřování nehody. Závod byl po tragédii okamžitě ukončen.

Sám zavolal záchranku

Další nehoda s tragickými následky se stala v sobotu odpoledne ve Městě Albrechtice na Bruntálsku, kde mladý muž (26) narazil při odjezdu z práce se svou kawasaki do řetězového oplocení.

Ujel přitom jen 12 metrů, a to ještě přímo v areálu firmy, v níž byl zaměstnán. Sám si pak dokonce ještě dokázal přivolat záchranku a s lékařem po jeho příjezdu komunikoval. V nemocnici však svým těžkým zraněním podlehl.

Smrtelné a další vážné nehody motocyklistů zaznamenali policisté také na Berounsku a Českolipsku. Hned dva motorkáři havarovali v sobotu večer v průběhu pouhých deseti minut na Berounsku. Nejprve jeden mladík (22) nezvládl jízdu a naboural v obci Suchomasty. Těžkému zranění hlavy na místě podlehl.

O chvíli později musela tatáž posádka záchranářů vyjíždět k nehodě motorkáře (32), který havaroval v obci Trubská a přitom utrpěl otřes mozku, zhmoždění břicha a hrudníku a vykloubil si rameno. „Převezli jsme ho na traumatologii nemocnice v Motole,“ sdělila mluvčí středočeských záchranářů Tereza Janečková.

O život přišel rovněž motorkář (45), který jel se svou suzuki po silnici v České Lípě - Žizníkově. Srazil se tam s osobním autem značky Škoda 110 a byl na místě mrtev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám