Hlavní obsah

Pytlák ubil v hnízdě mláďata vzácného dravce

Právo, pab

Zděšení zavládlo mezi ornitology, kteří přišli zkontrolovat hnízdo zvlášť chráněného ptačího dravce motáka pochopa na Novém rybníku v Zadním Chodově na Tachovsku. Všech pět čtyřtýdenních mláďat našli uhynulých. O život je připravil pytlák, který je zřejmě ubil tupým předmětem. Případ už začala vyšetřovat policie.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ornitolog Karel Makoň ukazuje ubitá mláďata motáka pochopa.

Článek

„Oba rodiče sedali na hnízdo a nosili potravu. O to větší byla naše překvapení při pohledu do hnízda. Podle odhadu veterinářů byli ptáci mrtví tak dva až tři dny,“ řekl vedoucí záchranné stanice ptactva v Plzni Karel Makoň.

Podle něho byla mláďata před úhynem ve velice dobrém stavu. Všech pět uhynulo ve stejný den. „V okolí hnízda byly na polámané vegetaci patrné stopy pohybu lidí,“ upřesnil Makoň.

Hnízdo na Novém Rybníce se stalo terčem pytláka počtvrté během čtyř let. „Někdy jsme našli hnízdo prázdné, jindy tam zůstala rozložená ptačí těla. Nikoho se nám chytit nepodařilo. To bychom ale tady museli hlídat nepřetržitě čtyřiadvacet hodin,“ konstatoval Makoň.

Podle ochránců se ptáků někdo zbavil, aby nelovili v okolí. „Domníváme se, že to byl někdo ze "staré školy", pro kterého vše, co má zahnutý zobák škodí přírodě,“ spekuloval Makoň.

S podobným případem se ochránci živočichů v minulosti setkali také na hnízdištích pochopa u Mariánské Týnice a Dnešic na Plzeňsku. Moták pochop patří k vzácně se vyskytujícímu druhu dravého ptáka, jehož populace je v České republice na vzestupu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám