Hlavní obsah

V Ostravě vyhlásili válku vykradačům aut

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Více než padesát zadržených pachatelů, z toho 22 recidivistů ve vazební cele. Pokuty majitelům osmi zastaváren v řádu desítek tisíc. A především snížení počtu vykradených aut na ostravských parkovištích na polovinu - z 509 případů v únoru na 267 vykradených aut za květen.

Článek

Takové výsledky přinesla za poslední dva měsíce rozsáhlá policejní akce zaměřená právě na vykradače automobilů. V pátek o tom informovalo vedení ostravské policie s tím, že na akci se podílely i další instituce, například městská policie a živnostenský úřad.

Policistům došla trpělivost

Ostravským kriminalistům došla s vykradači aut trpělivost na začátku letošního jara. Statistiky začaly v té době být opravdu alarmující, protože v prvních třech měsících letošního roku se počet vykradených aut v krajské metropoli meziročně zdvojnásobil. Policie proto sestavila speciální tým a vyhlásila vykradačům otevřenou válku.

Policisté se mimo jiné zaměřili na zastavárny a ve spolupráci s živnostenským úřadem provedli rozsáhlou kontrolu v deseti provozovnách. „Mohu říct, že téměř v každé zastavárně se něco kradeného našlo. Pouze dvě provozovny byly v pořádku, ale to byly až ty poslední, které jsme kontrolovali. Zřejmě se mezi provozovateli rozkřiklo, že tyto razie děláme,“ řekl kriminalista Radim Šaněk s tím, že majitelé zastaváren dostali od živnostenského úřadu až desetitisícové pokuty za to, že úmyslně vedli nepřehlednou evidenci vykoupeného zboží.

Do překupnictví zapojeni i taxikáři

„Prokazování, že o původu věcí ti lidé vědí a že se tak dopouští trestného činu podílnictví, je velmi složité, ale alespoň jim znepříjemníme život. Měli by si uvědomit, že profitovat na cizím neštěstí se nevyplácí,“ řekl zástupce ředitele ostravské policie Radovan Vojta.

Kriminalisté vyrazili také proti některým taxikářům, kteří se na překupnictví také podílejí. „Na taxikáře jsme se zaměřili minulý týden a při kontrolách zavazadlových prostor jsme u jednoho z nich objevili kradené věci,“ dodal Vojta.

Visačky s textem Vem si mě

Součástí dvouměsíční akce, zaměřené proti vykradačům aut, byla také preventivní kampaň před hypermarkety. Policisté, strážníci a také žáci Střední odborné školy ochrany osob a majetku rozdávali na zaparkované automobily speciální visačky s textem Vem si mě a upozorňovali motoristy na věci, odložené na sedadlech.

„Lidé v autě běžně vystavují nejen autorádia a zavazadla, ale také fotoaparáty, počítače a další věci,“ řekla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Dodala, že i díky kampani Vem si mě se v poslední době zvýšil počet telefonátů, kteří polici upozorňují na pohyb podezřelých osob na parkovištích.

„Jestliže začátkem tohoto roku bylo v Ostravě denně vykradeno 18 aut denně, dnes je to v průměru osm vozidel, což považuji za velký úspěch našeho týmu. Budeme v této aktivitě rozhodně pokračovat, aby to číslo bylo ještě nižší,“ dodal Vojta.

Reklama

Výběr článků

Načítám