Hlavní obsah

Za nehodu 231 aut na D1 po čtvrt roce stále nepadlo žádné obvinění

Právo, Novinky, pno, pch
JIHLAVA

Žádná obvinění zatím nepadla v souvislosti s hromadnou dopravní nehodou na dálnici D1, která přesně před čtvrt rokem - 20. března - ochromila na mnoho hodin hlavní dopravní tepnu v Česku. Při čtvrtečním slavnostním ocenění mužů zasahujících u karambolu policie připomněla, že trestní stíhání může hrozit ve třech případech.

Foto: ČTK

Článek

Ani jedna ze tří nehod však zatím nebyla dořešena. Dvě nehody s těžkým zraněním stále vyšetřují policisté v Havlíčkově Brodě, vyšetřovatel však proti 47letému muži z Prachatic a 25letému muži z Pelhřimovska zatím obvinění nevznesl.

Třetí případ je stále u policistů ve Velkém Beranově. Zdržení před předáním kolegům v Jihlavě způsobila skutečnost, že jedním ze zraněných byl Slovák. Policisté nyní čekají na lékařskou zprávu o jeho zdravotním stavu.

Poděkování za profesionální zásah

Náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek spolu s hejtmanem Kraje Vysočina Milošem Vystrčilem tento čtvrtek ocenili policisty, kteří zasahovali u březnové hromadné nehody. Svým přístupem se podle vedení policie zasloužili o profesionální zásah.

Podle ředitele dopravní policie Martina Červíčka se při odstraňování následků této nehody osvědčil krizový plán odklonových tras, který policisté při dlouhodobé uzavírce dálnice použili.

Letecké záběry hromadné nehody na D1 Zdroj: Stream.cz

231 aut zdemolováno při 93 nehodách

Policisté ve Velkém Beranově ukončili vyšetřování karambolu po měsíci. Z výsledků vyplynulo, že se stalo celkem 93 nehod, poškozeno bylo 231 vozů. Z toho dva autobusy, 98 nákladních automobilů a 131 osobních aut. Zraněny byly tři desítky lidí, z toho tři osoby těžce. Při neštěstí nikdo nezemřel.

U tří dopravních nehod jsou řidiči podezřelí ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti. Těmito nehodami se dále zabývali policisté v Havlíčkově Brodě, respektive jedna čeká na zaslání do Jihlavy. Mezi těmito karamboly byl i náraz kamiónu do autobusu, při kterém byli zraněni tři lidé.

Reportáž z největší hromadné nehody na D1 Zdroj: ČTK

Dvaadvacet dopravních nehod vyřešili policisté jako malou dopravní nehodu a patnáct případů dopravních nehod odložili, protože nebylo možno určit viníka, řidiči v těchto případech nemohli podle vyšetřování dopravní nehodu svým jednáním odvrátit.

Příčinou sedmdesáti šesti dopravních nehod byla nepřiměřená rychlost, v sedmnácti případech potom nesprávný způsob jízdy.

Základní údaje o hromadné nehodě na dálnici D1
Nehoda se stala krátce po 10:00 kolem 100. kilometru dálnice ve směru na Prahu. Krátce před nehodou zasypala během čtyř minut povrch vozovky silná vrstva sněhu.
Podle údajů ŘSD překročily krátce před nehodou dvě třetiny kamionů nejvyšší povolenou rychlost. V nepříznivém počasí jelo rychleji než 110 km/h i zhruba 80 procent osobních automobilů v levém a 40 procent v pravém jízdním pruhu.
Jako první havaroval řidič osobního vozidla, který ve velké rychlosti na mokré a částečně namrzlé silnici nezvládl řízení.
Při nehodě nikdo nezemřel, zranění utrpělo 30 lidí, z toho tři těžce. Mezi zraněnými bylo i deset cizinců ze Slovenska, Portugalska, Británie a Německa.
Na místě zasahovalo 31 zdravotníků, 12 sanitek a vrtulníky z Jihlavy a Prahy. Helikoptéra z Brna se na místo nedostala kvůli husté vánici.
Následky nehody odstraňovali hasiči asi 14 hodin, ještě po jejich odjezdu ale pracovali na místě nehody zaměstnanci odtahových služeb.
Zdroj: ČTK

Jediný viník nehody neexistuje

Mluvčí policie Jana Šípková po ukončení vyšetřování uvedla, že jediný viník této hromadné nehody neexistuje. „Každá z dopravních nehod, ke kterým zde došlo, má svého viníka a není možné svalovat vinu pouze na prvního nebo první z řidičů, kteří havarovali,“ řekla.

Podle výsledku vyšetřování havaroval jako první řidič osobního vozidla, který podle všeho nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze vozovky a na mokré a částečně namrzlé silnici nezvládl řízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám