Hlavní obsah

Klára Mauerová v dopise: bojím se Turka a lidí okolo

Právo, Jan Chmelíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

V dopisech vyšetřovatelům, které v rámci čtení listinných důkazů ve čtvrtek ocitoval soudce Pavel Göth, Klára Mauerová detailně popisuje, jak to bylo na chatě v Bítýšce, kde měli podle instrukcí její synové zažít šok. Uvedla, že má strach z Jana Turka, který se podle obžaloby podílel na týrání jejích synů.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Psychicky vyčerpaná obžalovaná Klára Mauerová

Článek

„Nemohla jsem plnit úkoly při mučení chlapců, které jsem dostávala od pana doktora. Prý je to všechno pomalé, východiskem měl být ten pobyt na chatě ve Veverské Bítýšce. Přivezla nás tam Katka, ta dovezla i lavory, klece a další věci. Měla jsem rozpis, co mám dělat. Prvních třicet minut bylo vždy cvičení na hlavu, pak bití, řezání, pálení nebo něco podobného. Já měla být ta zlá vychovatelka, která je nespravedlivá, neměla jsem být podobná mamince, měl ze mne být cítit i alkohol. Nezvládala jsem to, tak mi pomáhala Katka. Kluky ale bít neměla, protože měla problémy s dřívějším znásilněním,“ popsala Klára s tím, že se vše dělo v noci a trvalo to hodiny.

Když se nemohla rozhodnout k nejdrastičtějším zásahům – vyříznutí kousku masa Ondrovi, „přijeli Turek a Škrla, aby to udělali za mne. Já jsem měla být ta zlá, musela jsem je o to požádat. Šla jsem pak do pokoje, slyšela jsem křik jako „drž ho, bacha atd.“ Když to skončilo, byli kluci zkrvavení, leželi v šoku svázaní na zemi. Nechtěli se ode mne nechat ošetřit. Bojím se pana Turka a lidí okolo. Nechci, aby se někomu něco stalo,“ psala Klára z vazby.

Jan Turek u soudufoto: Právo/Petr Kozelka

Seznámila se s Aničkou při hře na agenty

Takto Mauerová také popsla seznámení s Barboru Škrlovou alias Aničkou. „S Aničkou jsem se seznámila při noční hře na agenty někde mimo Brno. Katka mi ukázala holčičku, které říkali Vataše. Vyprávěli mi předtím její příběh týraného děvčátka zachráněného z Norska. Bylo to dojemné, plakala jsem u toho. Jela jsem podle pokynu Katky někam vlakem a tam jsem měla v hospodě čekat, až přijde ten, koho mám poznat. Objevila se Anička. Měli jsme se spojit a utkat se venku s dalšími dvěma agenty. Narazily jsme na ně, jeden z nich byl Honza Turek, s tím jsem se prala já, druhý byl asi patnáctiletý kluk. S ním se prala Anička. Bila se jako lev, byla silná, ale kluk jí vykloubil kolena úplně na opačnou stranu. Já jí je vrátila. Zavolala jsem Katku a ona mi říkala, že se jí to stává, že má s nohama problém.“

V jednom z dopisů se zmínila také o svém krátkém podezření, že něco není v pořádku s její sestrou Kateřinou, která se údajně rozešla se svým partnerem a od té doby se zcela změnila.

„V listopadu 2005 jsem si začala všímat, že se Anička v přítomnosti Katky bojí. Katka se ve 20 letech rozcházela se svým dlouholetým přítelem, velmi těžce to nesla, na konci roku 2005 jsem zjistila, že jí ubližuje,“ napsala Klára a dodala: „Jednou mi volala, že si mám pro Aničku přijet. Podle instrukcí jsem ji našla v lese, ruce i nohy měla svázané ostnatým drátem, na hlavě pytel, bylo to jako v hororu. Pak se Katka v únoru 2006 šla léčit, pak byla úplně jiná. Měla prý podle pana doktora podstoupit hlubokou hypnózu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám