Hlavní obsah

Za peníze na povodně si měl starosta koupit kameru a zájezd

Právo, Radim Vaculík
BENEŠOV NAD ČERNOU

Velmi přičinlivého starostu mělo ještě do předloňského roku městečko Benešov nad Černou na Českokrumlovsku. Miloslav Šimánek (KSČM) se nebál využít své funkce pro různé aktivity, ovšem za některé z nich zřejmě skončí před soudem. Hodně nepřátel si podle informací Práva nadělal tím, že si údajně za více než stotisícový finanční dar jedné švýcarské vesničky určený na pomoc po povodních pořídil kameru a zájezd do Švýcarska.

Článek

Na nezákonné jednání starosty však přišli kriminalisté z protikorupční policie (ÚOKFK), kteří v průběhu dubna až června tohoto někdejšího kandidáta do Senátu i do Sněmovny obvinili hned ze čtyř trestných činů. Teď mu hrozí tři roky až deset let za mřížemi.

"Jako starosta se měl ve volebním období 2002 až 2006 dopustit zneužívání pravomoci veřejného činitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku, zkrácení daně a zpronevěry,“ řekl Právu mluvčí ÚOKFK Roman Skřepek.

Šlápl prý na kuří oko

Šimánek jakékoli protiprávní jednání odmítá a říká, že jde o pomstu některých lidí z pravicových stran na benešovské radnici. "Je to politicky načasované. V žádném případě s tím obviněním nesouhlasím. Ušili to na mě političtí oponenti z obce. Prostě jsem někomu šlápl na kuří oko,“ brání se Šimánek, který je nyní v důchodu.

Počínání bývalého starosty nechtěli zástupci obce komentovat. Podle obvinění převzal Šimánek v roce 2002 v rakouském Innsbrucku od zástupců švýcarské obce Walkringen finanční dar 6000 švýcarských franků (cca 125 000 korun), na který udělali tamní občané sbírku na pomoc Benešovu nad Černou postiženému povodněmi v tomtéž roce.

Zastupitelstvu obce prý ale nahlásil, že mu Švýcaři předali o tisícovku franků méně. Navíc však ani zbylé peníze podle Skřepka nezaúčtoval do účetnictví obce a prý si za tyto peníze pořídil digitální kameru za 35 000 korun, zaplatil také autobusový zájezd do Švýcarska za 50 000 a zbytek peněz v odhadované výši 41 000 si nechal pro vlastní potřebu.

V roce 2003 měl zase Šimánek pořídit na Slovensku pro obec hasičskou tatrovku. Zaplatil za ni tehdy údajně 300 000 korun, ovšem při celní deklaraci prý uvedl mnohem nižší částku. Policie ho teď viní z toho, že na daních připravil stát o 110 000 korun.

První návrh na obžalobu

Zatím poslední případ už policie uzavřela a podala na Šimánka návrh na obžalobu. Jde v něm o zakázku na opravu náhonu a rekonstrukci požární nádrže v Benešově. Starosta měl podle policie tuto zakázku dohodit svému známému a rozdělit ji do tří různých smluv, aby nemusel vypisovat výběrové řízení. Náklady na opravu sice vyšly dodavatele na zhruba 1,9 miliónu korun, od obce však prostřednictvím starosty dostal podle policie slíbené tři milióny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám