Hlavní obsah

Kuřim druhý den před soudem: Výpověď Škrlové moc důvěry nevzbudila

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

O něco klidněji než v úterý probíhalo středeční jednání Krajského soudu v Brně v takzvané kuřimské kauze. Na novinářích i lidech, kteří se přišli na přelíčení podívat ze zájmu, bylo vidět, že je výpověď Barbory Škrlové příliš nevzrušuje. Málokdo totiž považuje jednu z hlavních postav kuřimské kauzy, která si několikrát změnila identitu, za důvěryhodnou.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Barbora Škrlová u soudu

Článek

Také Klára a Kateřina Mauerovy byly druhý den přelíčení klidnější. Matka týraných chlapců Klára Mauerová odmítla vyslechnout čtené svědectví svého syna Ondřeje. Jeho výpověď o sexuálním a násilném týrání přečetl soudce. Matka se po této výpovědi do soudní síně vrátila.

Jednání přihlížely kromě novinářů i desítky lidí z řad veřejnosti, kteří se o případ zajímají. Hlavní slovo měla ve středu Barbora Škrlová, která v soudní síni vypovídala oblečená v zelené bundě.

Před soudem tvrdila, že i ona byla obětí násilí a sexuálního zneužívání. Její výpověď ovšem na rozdíl od chlapcovy nezněla tak věrohodně. "Čtyři lidé do mě pronikli určitě. Slyšela jsem pak, jak mluví o placení," vypověděla Škrlová. Lékaři ovšem před procesem zjistili, že Škrlová nikdy neměla pohlavní styk.

Zatímco Klára a Kateřina Mauerovy občas projevily před soudem lítost, obžalovaný Jan Turek, který měl pro týrané chlapce zajistit klece a sám se podílet na jejich mučení, přehlížel sebevědomě po jednací místnosti. Jan Škrla působil dojmem zakřiknutého studenta, který nemá s kauzou nic společného.

Že s kauzou její děti nemají nic společného, tvrdí i matka Škrlových Renata. "Moje děti nic neudělaly, věřím jim," řekla už ráno novinářům.

Zatímco před soudem ubylo emocí, neubylo novinářů. Těch bylo i ve středu na půdě krajského soudu několik desítek. Před dveřmi soudní síně čekalo několik televizních štábů a fotografů, kteří do jednací místnosti nemohou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám