Hlavní obsah

Soud řeší útok Václava Římana na spolužáka

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 3 začal ve středu projednávat případ Václav Římana, syna ministra průmyslu Martina Římana, který měl v únoru na vysokoškolské koleji napadnout nožem jiného studenta. Podle obžaloby se měl Říman dopustit pokusu o těžké ublížení na zdraví, za což mu hrozí dva až osm let vězení. Oba aktéři sporu ve středu před soudem vypovídali.

Foto: ČTK

Václav Říman

Článek

Říman soudu popsal, že na jeho pokoj, přišel ten den po páté hodině ráno Miroslav Držka a napadl ho kvůli tomu, že na pokoji byl hluk. Začal ho bít pěstmi do obličeje.

"Už jsem nevěděl, co mám dělat, byl jsem bezmocný. Vzpomněl jsem si, že mám v bundě v kapse zavírací nůž. Ukázal jsem ho a řekl, ať vypadne, on se začal smát a ptát se mě, co to mám za nožíček, a zase mě napadl a mlátil,“ tvrdil Říman.

Když spolužák neodešel a dál ho bil, začal Říman máchat nožem kolem sebe. Že Držku zranil si prý ani nevšiml. To potvrdil i sám Držka, bodných ran si prý všiml až později.

Miroslav Držka, poškozený v případu Václava Římanafoto: ČTK

Držkova varianta začátku sporu je jiná. Soudu řekl, že to ráno šel uklidnit skupinu kluků. Opilý Říman ho prý fyzicky napadl. "Bránil jsem se mu tak, že jsem ho tloukl,“ řekl Držka. Doplnil, že nechtěl vyvolat žádný konflikt. Na otázku obhájce Římana, proč tedy na výzvu neodešel, neodpověděl. Řekl ale, že na pokoji, kde Říman bydlel byl hluk často.

Držka utrpěl dvě zranění na břiše a jedno na loktu. Podrobil se operaci v nemocnici. Sešel se také s Římanovým advokátem, který mu dal odškodnění 100 000 korun. Touto informací byl soudce překvapen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám