Hlavní obsah

Posudek: Škrlová věřila, že je božským médiem

– BRNO • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, pno, pko

U brněnského krajského soudu ve středu pokračoval proces v kauze týrání chlapců Jakuba a Ondřeje z Kuřimi. Po úterním šestihodinovém výslechu matky chlapců Kláry Mauerové stanula před soudcem její sestra Kateřina a také Barbora Škrlová. Ta obvinila sestry Mauerovy a Hanu Bašovou, že ji týraly stejně brutálně jako malé bratry. U soudu zazněl i posudek religionisty, podle kterého Škrlová věřila, že má náboženské poslání.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Barbora Škrlová u brněnského krajského soudu

Článek

Náboženské poslání měla Škrlová naplnit jen díky dvěma a více identitám, stojí posudku religionisty, který soudce přečetl. Posudek odkazuje na písemné materiály zajištěné u Škrlové.

Podle odborníka byla Škrlová, která se v Česku vydávala za třináctiletou Annu a v Norsku si hrála na stejně starého chlapce Adama, členkou odštěpenecké skupiny z Hnutí grálu.

Škrlová ale spojitost se sektou během soudního jednání odmítla. Tvrdí, že objevené písemnosti psala na nátlak Kateřiny Mauerové a Hany Bašové. Z posudku dále vyplývá, že se Škrlová snaží odvést pozornost svými výpověďmi od náboženského podtextu celého případu. Vyvolává prý dojem týrané osoby a oběti trestného činu.

"Zákazníci do mě pronikli"

"Zavírali mě už dlouho před událostmi na chatě, trvalo to asi čtyři až pět let. Byla jsem na tom tak špatně, že jsem uvěřila, že jsem Anna," uvedla Škrlová.

Bašová, známá jako teta Nancy, prý Škrlovou dokonce sexuálně zneužívala stejně jako lidé, o nichž mluvila jako o "zákaznících". "Čtyři lidé do mě pronikli určitě. Slyšela jsem pak, jak mluví o placení," tvrdí Škrlová s tím, že sexuálně zneužíván měl být i malý Ondra. Podle dřívějších informací ale lékaři zjistili, že nikdy neměla pohlavní styk.

Škrlová: Ondra mi musel mazat po tváři výkaly

Škrlová popisovala také pobyt na chatě ve Veverské Bítýšce, kde ji prý Klára Mauerová, již označovala za "maminku", bila páskem a bambusovou tyčí, pálila cigaretou a píchala jehlami. Ondra byl podle ní dokonce přinucen mazat Škrlové po tváři výkaly.

"Museli jsme sahat na Ondru a lízat jej po celém těle. Maminka Klára pak na mě dala nohu a několikrát mě tyčí bouchla mezi nohy," uvedla Škrlová s tím, že se z toho zhroutila.

"Byla jsem zavírána do klece, musela jsem já i Ondra běhat po čtyřech a štěkat. Klára mě podněcovala proti Ondrovi, nutila ho, aby nás bil,“ řekla.

Škrlová sama přitom čelí obvinění, že týrala Ondru tím, že mu ponořila hlavu do lavoru s vodou. K tomu se přiznala, ale bránila se, že ji k tomu sestry Mauerovy přinutily. U soudu hovořila přerývavě, zajíkala se. Za celou dobu nesundala bundu.

Kateřina Mauerová se Škrlové zastala

Kateřina Mauerová odmítla vypovídat. Jen se krátce vyjádřila k jednomu z případů týrání a zastala se Barbory Škrlové. "Kdyby to neudělala, potrestaly bychom ji stejným způsobem. Musela nás ve všem poslouchat,“ řekla Kateřina před soudem k topení Ondřeje v lavoru.

:. Kateřina Mauerová u soudu.foto: Právo/Jan Chmelíček

Podle ní musela spolu se sestrou ve výchově chlapců spoléhat na odborníka. "Situace se nám vymkla z rukou a nedokázali jsme to zastavit,“ doplnila Kateřina Mauerová při své výpovědi.

Obhájce její sestry Kláry ale s výpovědí Škrlové nesouhlasí. "Verze Barbory Škrlové je účelová, snaží se vystupovat jako poškozená, ale je jednou z obžalovaných. Má klientka byla celou dobu manipulována Barborou Škrlovou a Kateřinou Mauerovou," řekl ČT advokát matky týraných chlapců.

Škrla před soudem opět mlžil ohledně identity své sestry

"Má sestra byla unesena, pak se objevila nějaká Anna. Barboru jsem neviděl asi dva roky," řekl Škrla, zatímco jeho sestra seděla v soudní místnosti jen několik metrů vedle něj.

:. Jan Škrla u soudufoto: Právo/Jan Chmelíček

"Barboru - Aničku jsem jednou pomáhal Katce převlékat. Na zádech měla podlitiny, na stehnech byla pořezána. Katka mi řekla, že to má ze záchvatu," pokračoval Škrla a dodal: "Jsem přesvědčen, že má rodina je v ohrožení života, mému otci vyhrožovaly tajné služby".

Bašová i Turek obvinění odmítli

Soudce přečetl ze spisu výpověď nepřítomné Hany Bašové. Ta všechna obvinění popřela, s týráním prý neměla nic společného.

Poté přistoupil k výpovědi Jan Turek. "S týráním jsem neměl nic společného. Klece jsem zapůjčil já, ale neměl jsem vůbec ponětí, k čemu budou určeny,“ řekl. Turek slíbil, že bude vypovídat.

"Mám zásadu, když můžu, tak pomůžu. Proto jsem jako člověk, který dlouho pracoval se psy, obstaral bez ptaní klece. Na žádném týrání jsem se ale nepodílel,“ dodal.

:. Jan Turek u soudufoto: Právo/Petr Kozelka

Turek odmítl odpovídat na dotazy obhájce Kláry Mauerové

Turek u soudu předvedl nebývalou věc. Odmítl odpovídat na dotazy obhájce Kláry Mauerové. "Nedal jste nám možnost klást dotazy vaší klientce, já na vaše taky odpovídat nebudu,“ řekl Turek.

Kateřina Mauerová i Jan Turek svorně odmítli nařčení Kláry, že týrali děti. Totéž se nyní očekává i u dalších obviněných.

Během úterního prvního dne soudu vypovídala šest hodin Klára Mauerová. Podrobně popsala soudcům celé dění a k týrání chlapců se přiznala.

Škrlová jako náboženská ikona

Podle některých informací byla Škrlová ikonou náboženské sekty, která se snažila o její oficiální "omlazení". Škrlová měla získat identitu třináctiletého děvčete.

Podle členů sekty do ní prý vstoupil duch svatý, přičemž její tělo nebylo schopno ho zcela pojmout. Proto byli následně mučeni i chlapci Ondřej a Jakub.

Přeměnu dnes třiatřicetileté Škrlové v dítě má podle všeho na svědomí především její přítelkyně Kateřina Mauerová, jedna z údajných tyranek hochů. Škrlovou pod novou identitou Anny loni svěřil soud do péče Kláry Mauerové, matky Ondřeje a Jakuba.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám