Hlavní obsah

VIDEO: Celníci letos odhalili padělky za 1,8 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Celníkům se od počátku roku podařilo zachytit celkem téměř 1,2 miliónu kusů padělaného zboží v hodnotě přes 1,8 miliardy korun. Objem odhalených padělků přitom roste. Za celý loňský rok jich celníci odhalili přes 1,7 miliónu v hodnotě 1,4 miliardy korun.

Článek

Tabákových výrobků zabavili přes milión kusů, všechny přímo na tržištích. "Padělky jsou fenoménem 21. století," řekl na tiskové konferenci věnované padělkům ředitel sekce pátrání a dohledu Generálního ředitelství cel Miroslav Nováček.

Jen na tržnicích celníci od ledna do května zabavili padělky za víc než jeden a čtvrt miliardy korun. Například obuvi zajistili skoro 40 000 kusů.

Padělky se do Česka dostávají zejména ze zahraničí. "Zásadním zdrojem jsou země jihovýchodní Asie," konstatoval Nováček. Část z nich jsou polotovary, které se dovezou do tuzemska a zde se v dílnách upravují. Tyto dílny jsou podle Nováčka mnohdy na velice dobré úrovni. Padělky netvoří jen oděvy a obuv, ale třeba i hodinky nebo stroje.

Celníci spolupracují se soukromými detektivy

Celníci hledají padělky nejen přímo u stánků a na tržištích, ale třeba i při přepravě zboží. Celní správa přitom dlouhodobě spolupracuje se soukromou bezpečnostní agenturou, která hlídá, zda se na trhu neobjevují padělky. Soukromí detektivové se snaží odhalit výrobny padělků, jejich sklady a distribuční kanály. Pokud narazí na porušení zákona, oznámí to celníkům. Jen za letošní rok se podařilo díky této spolupráci odhalit padělané zboží, jehož prodej by originálním výrobcům způsobil ztráty za víc než 1,2 miliardy korun.

Celníci loni vyzkoušeli novou taktiku v boji proti padělkům. Místo jednorázových kontrol dohlížejí na tržnicích dlouhodobě, protože jednorázové zabavení zboží prodejce příliš nepoškodí. "Oni s určitými ztrátami počítají," řekl na tiskové konferenci generální ředitel agentury ABL Vít Bárta. Dlouhodobý dozor nad tržnicí pak prodejcům padělků přinese výrazné ekonomické ztráty.

Bárta upozornil, že na prodej padělků se nabaluje i další kriminalita. "Padělky mají úzkou návaznost obecně na organizovaný zločin," tvrdí. "Můžeme dneska hovořit o obchodu s bílým masem, můžeme hovořit o speciální prostituci v rámci asijských komunit, můžeme hovořit o pohybu zbraní a drog," řekl novinářům.

Trhovci jsou v některých případech ozbrojení, potvrdil Nováček. Celníci letos našli osm zbraní. Ve čtyřech případech čelili napadení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám