Hlavní obsah

VIDEO: V Havlíčkově Brodě se loučili se zavražděným Jakubem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVLÍČKŮV BROD
Aktualizováno

Havlíčkův Brod se loučil s devítiletým Jakubem Šimánkem, kterého zneužil a zavraždil slovenský pedofil Antonín Novák. V obřadní síni se sešly stovky lidí, další se dovnitř vůbec nedostali a čekali venku. Obřad začal ve 13 hodin a nesl se ve velmi vypjaté a emotivní atmosféře.

Foto: Jiří Jíra, Právo

Rakev se zavražděným Jakubem Šimánkem

Článek

Na úvod obřadu zazněly dětské písně. Poté mluvila ředitelka školy, do které Jakub chodil. Ředitelka připomenula, že souhrou náhod přerval Jakubův mladý život krutý osud, který zasáhl v první řadě rodiče, ale i spolužáky a celou školu.

„Škola V sadech už bude navždy škola Jakubova. Milý Jakoubku, tvůj tatínek ti slibuje, že udělají s maminkou všechno pro to, aby už se žádnému dítěti nemohlo, co se stalo tobě, Jakoubku, já věřím, že jim všichni slušní lidé pomohou,“ řekla Věra Gablechová procítěně pronesené řeči. „Jakoubku, máme tě moc rádi,“ uzavřela svůj proslov nad bílou rakví. Po ní se slova ujala farářka Církve československé husitské.

Rodiče zavražděného Jakuba Šimánka na pohřbufoto: Právo/Jiří Jíra

Ve stejný čas se konalo i rozloučení ve škole, kde děti zapálily devět svíček předstvavující devět let Jakubova předčasně skončeného života. Před obřadem byl na místo dopraven i věnec od premiéra Mirka Topolánka.

Jakubův otec Hynek Blaško, který seděl po celý obřad v první řadě po boku matky Jakuba Hany Šimánkové, přišel po skončení rozloučení mezi novináře.

Prohlásil, že chce usilovat o to, aby nebezpeční devianti nemohli dál ohrožovat bezbranné děti. „Není možné, abychom si nechávali ovlivňovat naše osudu lidmi, kteří na to nemají právo. Já se tady mám teď dívat na rakev svého syna? Proč?“ zdůraznil Hynek Blaško.

Rodiče a pozůstalí před rakví Jakuba Šimánka v obřadní sínifoto: Právo/Jiří Jíra

„On mě obrátil všechno v trosky,“ dodal na adresu vraha svého syna.

K dotazu na roli slovenských orgánů, které umožnily, aby neléčený deviant Novák v Havlíčkově Brodě zavraždil jeho syna, Blaško pouze poznamenal. „Já se neopovažuji tvrdit, že slovenská policie selhala, to nechť si každý se svým svědomím spraví sám. Tady jste viděli výsledek,“ uzavřel bezprostřední komentář tragického příběhu Blaško.

Jakub Šimánek

Předseda slovenské vlády Robert Fico v této souvislosti poznamenal, že pro Nováka bude vězení horší, než trest smrti.

Policisté objevili mrtvé tělo devítiletého Jakuba Šimánka z Havlíčkova Brodu asi pět set metrů za městem v porostu u železniční tratě.foto: ČTK/Mathias David DOP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám