Hlavní obsah

Pražská kriminálka použila Taser, který je podle OSN formou mučení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kriminální policisté při pondělním zásahu v Praze poprvé použili paralyzér Taser, který vystřelenými elektrodami paralyzuje nervovou soustavu člověka. Doposud měly tuto zbraň k dispozici pouze zásahové jednotky české policie. Detektivové pomocí Taseru zadrželi celostátně hledaného muže, který se vyhýbal nástupu do vězení. OSN označila loni v listopadu používání elektrických paralyzérů za formu mučení.

Foto: Profimedia.cz

Taser

Článek

Zásah se odehrál ráno v činžovním domě na pražském Žižkově. Kriminalisté z policejního prezidia tam přišli zatknout osmatřicetiletého muže, který má podle rozhodnutí soudu strávit několik let za mřížemi. Protože hrozilo nebezpečí, že muž bude ozbrojený, použili detektivové Taser, který odsouzeného okamžitě zcela paralyzoval. Policisté poté muže převezli do věznice.

Elektrický výboj z Taseru prochází podle policie jen příčně pruhovaným svalstvem, takže nenarušuje činnost srdce ani svěračů. Zasažená osoba je tedy při plném vědomí, vidí a slyší, ale nedokáže ovládat své svaly. Účinky paralyzéru po chvíli odezní.

"Doufáme, že se Taser brzy rozšíří i do ostatních součástí policie, protože evidentně jde o dokonale účinný a přitom velmi bezpečný prostředek," řekl ČTK policejní zdroj.

OSN označila Taser za mučící nástroj

Výbor OSN proti mučení ovšem loni dospěl k závěru, že typ Taseru, který používají i čeští policisté, vyvolává extrémní bolest a v jistých případech i smrt. Jeho použití je proto podle OSN formou mučení.

Policejní prezidium na názor OSN už dříve reagovalo prohlášením, že při použití Taseru dochází maximálně ke zraněním způsobeným pádem na zem.

Podle dřívějších informací prezidia přístroj funguje až na vzdálenost deseti metrů. Policista díky tomu nepřijde do kontaktu s osobou, která má být zadržena. Taser dokáže paralyzovat i osoby pod vlivem drog a alkoholu, čímž se liší od standardních paralyzérů. Ty totiž způsobují "pouze" bolest, kterou lze překonat právě alkoholem či drogami.

Po zásahu Taserem už zemřelo 300 lidí, tvrdí AI

Zásahové jednotky české policie doposud Taser použily například při řešení únosu čtyřleté holčičky v Domažlicích nebo při zadržení ozbrojeného dealera drog v Hradci Králové.

Tasery se dlouhodobě zabývá organizace Amnesty International, podle níž bylo od roku 2001 jen v USA a Kanadě zaznamenáno až tři sta úmrtí po použití tohoto přístroje.

:. Američtí policisté z kalifornského Woodlandu poskytují pomoc člověku, kterého před tím zadrželi a zpacifikovali pomocí Taseru. Muž později zemřel. (28. května 2008)foto: ČTK/AP/WOODLAND DAILY DEMOCRAT/MATTHEW HENDERSON

Bouřlivou celosvětovou debatu o elektrických paralyzérech loni vyvolalo zveřejnění videoklipu, ve kterém kanadský policista na letišti ve Vancouveru použil tento přístroj proti dezorientovanému a rozčilenému polskému přistěhovalci. Čtyřicetiletý Polák několik hodin po zásahu zemřel.

Anketa

Jaký je váš názor na používání Taseru?
Jsem pro, potížistu to spolehlivě zklidní
75,4 %
Jsem proti, existuje riziko smrti nevinného
24,6 %
Celkem hlasovalo 19485 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám