Hlavní obsah

Manželům hrozí za brutální vraždu mladé ženy až vyjímečný trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Manželé Iveta a Petr Motalíkovi z Kroměříže stanuli v pondělí před senátem zlínské pobočky Krajského soudu v Brně, kde se zpovídali z vraždy. Podle obžaloby v únoru připravili v Buchlovských horách na Uherskohradišťsku o život 25letou ženu a zároveň matku dvouapůlroční dcery z Morkovic na Kroměřížsku.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Manželé Petr a Iveta Motalíkovi z Kroměříže, kteří měli podle obžaloby v únoru zavraždit pětadvacetiletou ženu v Buchlovských horách na Uherskohradišťsku.

Článek

Motivem jejich jednání byly údajně peníze. Dvojici hrozí 12 až 15 let vězení či dokonce až výjimečný trest.

Podle státního zástupce Lea Foltýna manželé svou oběť vylákali a zavezli do lesa u Buchlovic, kde ji pak se zištným úmyslem zvlášť surovým způsobem usmrtili. "Petr Motalík ženu škrtil, až ztratila vědomí, a poté jí železnou tyčí od heveru zasadil nejméně devět úderů do hlavy," uvedl Foltýn.

Dodal, že obžalovaný tělo uložil do nedalekého příkopu a zahrabal jej listím. Přitom měl oběti zasadit ještě další dvě rány do hlavy. Jeho žena hrůznému činu přihlížela. Napadená podlehla rozsáhlým zraněním zejména v důsledku otoku a zhmoždění mozku. Její tělo nalezl o několik dní později kolemjdoucí.

Zavražděná prý byla jednoduchá návnada

Obžalovaní u soudu odmítli vypovídat. Předseda senátu Radomír Koudela tak přečetl jejich výpovědi z přípravného řízení na policii. Tam se oba doznali, popsali samotný čin i to, co mu předcházelo. Údajně měli přes prostředníka dívce vyřídit úvěry tak, aby si mohla koupit byt v Kroměříži. "Bylo mi jasné, že z těch peněz nikdy nebude nic mít. Udělali jsme na ni podraz," líčila Motalíková s tím, že poškozená byla "úplně jednoduchá návnada".

Dodala, že celkem šlo o více než 600 000 korun, z nichž si prý 400 000 nechal zprostředkovatel Ivo Švajda, zbytek připadl manželům, když poškozená dostala údajně jen asi 20 000 korun. Švajda však u soudu odmítl, že by nějaké peníze přebíral. Obžalovaní poté prý dostali strach, že by mladá žena o podvodech promluvila. "Manželku proto napadlo, že ji zabijeme. Šlo o odstranění problému. Strašně toho lituji, dalo se to řešit jinak," uvedl Motalík.

Motalíková ale jeho tvrzení odmítla. "Není to tak. Manžel mi řekl, že to vyřeší sám. Já jsem mu odpověděla, že už je mi všechno jedno. Měli jsme dluhy, k tomu tenhle problém. Teď to na mě hází, aby v tom nebyl sám," řekla na policii obžalovaná. Podle psychiatra ale oba manželé, kteří údajně netrpí žádnou psychickou chorobou, dobře věděli, co dělají. "Jejich jednání bylo cílené, předem připravované a koordinované," citoval Koudela závěry posudku.

U soudu také vypovídali příbuzní zavražděné ženy, kteří prostřednictvím své zmocněnkyně požadují u soudu náhradu škody celkově převyšující jeden milión korun. Soud také přečetl listinné důkazy, mezi nimi i rejstříky trestů. Motalík byl v minulosti odsouzen za neplacení alimentů, jeho žena za úvěrový podvod.

Hlavní líčení pokračuje zítra, kdy bude pravděpodobně vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám