Hlavní obsah

Svědkyni Urbanovou z kauzy Čunek stíhá policie

Právo, rav, jt

Policie obvinila klíčovou svědkyni z kauzy Čunek Marcelu Urbanovou z křivé výpovědi. Právu to potvrdila sama Urbanová. "Nejsem překvapená, ale ještě během pondělí podám proti obvinění stížnost," řekla.

Článek

Informaci potvrdila také mluvčí pražského Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. „Urbanová byla obviněna proto, že dokazováním v trestní věci pana Čunka byla její verze, jak a proč mělo k úplatku dojít, vyvrácena,“ uvedla Zenklová.

Podle ní o obvinění Urbanové rozhodl i fakt, že na své výpovědi i přesto trvala. „Vzhledem k tomu, že na své verzi setrvala a setrvává, je zřejmé, že úmyslně uváděla nepravdu o okolnostech, které měly podstatný význam pro rozhodnutí o zahájení stíhání pana Čunka. Tudíž vzniká důvodné podezření, že se mohla dopustit trestného činu,“ vysvětlila Zenklová. V případě odsouzení hrozí Urbanové za křivou výpověď dva až deset let vězení.

Urbanová: Dalo se to čekat

Urbanová si obvinění převzala 13. června, stíhání bylo zahájeno 10. června. V paragrafu, který měla podle policie porušit, se hovoří o křivé výpovědi a nepravdivém znaleckém posudku.

Obvinění se týká svědectví Urbanové v kauze Čunek. Právě Urbanová totiž tvrdí, že nynější vicepremiér a šéf KDU-ČSL převzal jako starosta Vsetína půlmilionový úplatek od firmy HB Real. V ostře sledovaném sporu plném zvratů byl nakonec Jiří Čunek osvobozen.

"Obvinění ze strany policie se dalo čekat. Policisté proti mě mají jeden zásadní důkaz. Tím je rozhodnutí pana státního zástupce, že se Jiří Čunek ničeho nedopustil," komentovala policejní obvinění Urbanová.

Urbanovou obvinila pražská policie. Sama Urbanová ale už tři měsíce žádá, aby bylo policejní vyšetřování přeloženo z Prahy do Vsetína, kde mělo k předání peněz Jiřímu Čunkovi dojít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám