Hlavní obsah

Kuřimskou chobotnici začne rozplétat brněnský soud

– BRNO
Právo, Petr Kozelka

Jeden z nejočekávanějších procesů posledních let začne v úterý u Krajského soudu v Brně. Před senátem v čele s Pavlem Göthem stanou Klára a Kateřina Mauerovy, Hana Bašová, Jan Turek, Barbora Škrlová a její bratr Jan, obžalovaní v kuřimské kauze týraných chlapců Ondřeje Coufala (7) a Jakuba Mauera (9).

Foto: Igor Šefr, Právo

Barbora Škrlová u soudu

Článek

„Obvinění se trestního jednání měli dopustit tím, že společně od počátku letních prázdnin roku 2006 do 7. května 2007 na různých místech v Brně, dále v Kuřimi a Veverské Bítýšce po předchozí domluvě v úmyslu působit na zdraví a psychiku nezletilého Ondřeje C. a nezletilého Jakuba M. s cílem přetrhnout základní vztahy v rámci rodiny a vytvořit člověka se zlomenou vůlí necitlivého k bolesti a násilí, který by se podřídil jakýmkoliv příkazům autority opakovaně ve více případech tyto chlapce nepřiměřeně fyzicky a psychicky týrali,“ řekl k obžalobě mluvčí Krajského státního zastupitelství Hynek Olma.

„Surově chlapce bili, zraňovali, mučili, ponižovali a omezovali a dále je po delší dobu drželi v uzamčených místnostech a klecích v různých objektech, často svázané nebo připoutané k pevné překážce bez možností základní hygieny, volného přístupu k pitné vodě a sociálního kontaktu s okolím,“ dodal mluvčí.

Více než rok se okolo případu množily nejrůznější mediální spekulace nebo zaručené zprávy, které unikaly z vyšetřovacích spisů. Samotný proces by tak mohl dát odpovědi na otázky, co se vlastně ve skupině pod duchovním vedením invalidního důchodce Josefa Škrly dělo. Klíčové proto bude, zda senát přistoupí na požadavky žaloby i většiny advokátů a vyloučí ze soudního jednání veřejnost. Tuto otázku bude soud řešit na začátku jednání.

„V této věci mám samozřejmě svůj názor, ale nebudu ho ani naznačovat. Rozhodnutí, zda-li bude proces veřejný, či nikoli, padne až po poradě senátu v úterý ráno,“ řekl Právu Göth.

Kateřina Mauerová u soudufoto: ČTK/Igor Šefr

V případě, že by se jednání konalo s vyloučením veřejnosti, by byli média a jejich čtenáři opět odkázáni jen na kusé zprávy, které by unikly zpoza zavřených dveří. „Nevím, proč advokáti chtějí neveřejné jednání, a současně umožňují, aby jejich klienti dávali rozhovory do televize a novin. I to by měl soud zohlednit,“ řekl Právu dobře informovaný zdroj.

Sedm znalců a 60 svědků

Před soudem by mělo svědčit na 60 svědků a sedm znalců, jen na výslech obžalovaných si soudce vyhradil čtyři jednací dny. Do konce července je naplánováno 14 soudních stání, zda ale 30. července zazní rozsudek, je nejisté.

Matce chlapců Kláře Mauerové, jejich tetě Kateřině Mauerové, Haně Bašové, která s Klárou pracovala v brněnském zařízení pro děti Paprsek, a Janu Škrlovi, bratru Barbory Škrlové, hrozí až 12 let pobytu za mřížemi, protože podle žaloby týrali Ondru a Jakuba zvlášť surovým způsobem a po delší dobu. Janu Turkovi a Barboře Škrlové hrozí jen 8 let vězení, podle znění žaloby se totiž na týrání nepodíleli delší dobu.

Případ týrání dětí, který nemá i podle zkušených policistů v České republice obdoby, vyšel na světlo na začátku května loňského roku. Jen náhodou ho pomohl odhalit soused Kláry Mauerové z Kuřimi, kterému se na obrazovce jeho dětské chůvičky objevil obraz svázaného chlapce ve sklepě.

Případ ale rychle nabral na obrátkách, kromě hrůzného týrání vyšlo najevo sektářské pozadí celého případu, což potvrzuje i obžaloba s odkazem na snahu tyranů vytvořit člověka se zlomenou vůlí, necitlivého k bolesti a násilí, který by se podřídil jakýmkoliv příkazům autority.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám