Hlavní obsah

U obchodního centra v Praze stál vůz s nefunkčním výbušným systémem

– PRAHA • Aktualizováno

Koncem minulého týdne zaparkovali neznámí pachatelé u obchodního centra Černý Most v Praze 9 automobil, ve kterém měla být uložena trhavina. Podle policie nebyl nástražný systém funkční. O případ se údajně zajímají tajné služby.

Foto: Petr Nový, Novinky

Podle pyrotechnika byl systém nefunkční.

Článek

O případu informoval Deník. Vozidlo mělo být upraveno jako bomba. Odstaveného vozu si naštěstí všimla včas hlídky městské policie. "Poté, co strážníci zjistili, že ve vozidle je umístěn 30 litrový barel, přibližně s 5 litry benzínu a mezi předními sedadly leží mobilní telefon, od něhož vedly dráty k předmětu připomínajícímu rozbušku, neprodleně na místo přivolali Policii ČR," sdělila Novinkám Radka Bredlerová z oddělení komunikace s veřejností pražské městské policie.

„Přivolaný pyrotechnik označil nástražný systém za nefunkční. Proto věc prošetřují kriminalisté v místním obvodu,“ řekla mluvčí pražské policie Eva Brožová.

Vozidla upravená jako výbušné stroje často používají po celém světě teroristé. Podle Deníku se proto o případ zajímají i české tajné služby.

Starý moskvič byl vybaven kanystrem s benzínem. Ten byl údajně opatřen roznětkou a propojen s mobilním telefonem. Tím bylo možné nálož odpálit dálkově.

Podle odborníků by takováto exploze ohrozila vše v okruhu desítek metrů. Mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert potvrdil, že tajná služba se o případ zajímá a spolupracuje s policií.

Reklama

Výběr článků

Načítám