Hlavní obsah

VIDEO: Soud potvrdil heparinovému vrahovi Zelenkovi doživotí

Právo, Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze ve středu potvrdil doživotí pro heparinového vraha Petra Zelenku. Královéhradecký krajský soud ho letos v únoru uznal vinným vraždy sedmi lidí a pokusů o vraždu dalších deseti. Pacientům v roce 2006 podával lék proti srážlivosti krve.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Petr Zelenka u Vrchního soudu v Praze.

Článek

Rozhodnutí vrchního soudu je pravomocné, Zelenka může podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Odvolací soud změnil kvalifikaci činů. Z původních 17 pokusů o vraždu se sedmi oběťmi ji změnil na jeden pokus vraždy spáchaný na sedmnácti lidech. Podle soudu všechny pokusy, ať už dokonané či nedokonané sjednocoval způsob i místo. Povinnost zaplatit pozůstalým 2,5 miliónu korun soud změnil, některé pozůstalé odkázal na občanskoprávní řízení.

Zelenka v závěrečné řeči řekl, že původně neuvažoval o tom, že by se odvolal, nakonec si ale řekl, že je potřeba bojovat až do konce, "ať to dopadne, jak to dopadne." Znovu se omluvil rodinám obětí. "Nejsem nevinnen, přijmu takový trest, jaký mi bude udělen," konstatoval.

Obhájce chtěl nové posudky

Zelenkův obhájce Jan Herout v odvolání zpochybnil znalecké posudky lékařů a žádal zpracování dalších. Zelenkovým motivem prý nebylo vraždit, ale přivodit krizové situace, při nichž zažíval vzrušení. Některá úmrtí prý také nemusela být způsobena Zelenkovým zásahem.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Petr Zelenka u Vrchního soudu v Praze.

:. Petr Zelenka u Vrchního soudu v Praze.foto: Právo/Lukáš Táborský

Původní proces kritizoval v emotivní řeči i druhý odvolatel, Zelenkův otec Bohumil. "Do Prahy jsem přijel s vírou a nadějí, že se dozvím pravdu," uvedl Zelenka starší. Na adresu přítomných pozůstalých obětí pronesl. "Nikdo z vás neví, kdo z pacientů zemřel na následky své nemoci a za co mohl náš Petr," řekl.

Otec heparinového vraha: Chci jen znát pravdu

Postěžoval si také na dopad, který měla jeho kauza na rodinu. "Odnesla to manželka, holka je na tom bita, já jsem na tom špatně." Jeho syn Petr v průběhu otcova projevu plakal.

:. Heparinový vrah Zelenka před Vrchním soudem v Praze. Zdroj: Stream.cz

Chtěl zažít "akci"

Zelenka podle soudní dokumentace zabíjel mezi květnem a zářím 2006. Pacientům anesteziologicko-resuscitačního oddělení podával heparin při svých službách. To mělo způsobit vážné zdravotní komplikace, které skončily smrtí některých pacientů. Policisté Zelenku zatkli v na začátku prosince 2006 v nemocnici v Jihlavě, kde v té době pracoval.

:. Heparinový vrah Petr Zelenka (vpravo) u soudu se svým otcemfoto: Právo/Lukáš Táborský

Zelenka své jednání před soudem v Hradci Králové vysvětloval tím, že chtěl zažít "akci". V krátké závěrečné řeči se omluvil poškozeným a pozůstalým.

"Smrt vašich nejbližších jsem si nepřál. Nevím, proč jsem přistoupil k podávání heparinu. Nevím, co se se mnou stalo," řekl. Popřel, že by prožíval radost z utrpení pacientů.

Přiznání si prý vynutila policie násilím, tvrdí Zelenka

V přípravném řízení se Zelenka podle krajského soudu přiznal ke svým činům hned třikrát. O jeho vině byli přesvědčeni také znalci, kteří zpracovávali odborné posudky.

Při hlavním líčení Zelenka svou výpověď změnil. Podle jeho slov ho k původní výpovědi přinutili policisté násilím. Tomu ale soudci neuvěřili.

Doživotní trest si Zelenka odpykává trest ve věznici se zvýšenou ostrahou, o podmínečné propuštění bude moci zažádat v roce 2038.

Co řekl Petr Zelenka dříve u krajského soudu:
"Nikdy jsem si smrt vašich nejbližších nepřál, neprožil jsem ani okamžik radosti z jejich smrti. Svoji práci jsem vykonával na oddělení ARO 7,5 let a do poslední chvíle jsem ji dělal dobře. Sám nedokážu říct, proč to dopadlo tak tragicky, proč jsem začal dávat heparin, co se se mnou stalo."
"Chtěl bych říct, že během posledních čtrnácti měsíců byly všechny mé myšlenky potlačeny, ať už články v tisku nebo soudními znalci. Nedokázal jsem se už k ničemu vyjádřit. Neměl jsem ale potřebu, jak říkají znalci, se povyšovat nad lékaře,“ tvrdil Zelenka a dodal, že jeho vztahy se všemi pracovníky oddělení, od primáře až po posledního zaměstnance ARO, byly dobré, kamarádské.
"Nikdy jsem neměl potřebu jejich práci hanět nebo se nad ně nadřazovat. Znovu se chci opravdu omluvit těm, co tu jsou přítomni i těm, co tu jsou, těm kteří přežili i pozůstalým. Nevím, co ještě říci, své pocity jsem vyjádřil už během prvního dne tohoto hlavního líčení."

Jména sedmi pacientů, kteří zemřeli po heparinu od Zelenky

František Škvařil (†67) zemřel 11. června 2006

Marie Henslová (†58) zemřela 18. června 2006

Pavel Tláskal (†82) zemřel 22. června 2006

Ivo Řípa (†77) zemřel 9. července 2006

Jaroslav Kohlmayer (†59) zemřel 14. srpna 2006

Václav Nový (†60) zemřel 23. srpna 2006

Marie Šimůnková (†65) zemřela 25. srpna 2006

Dalších deset jmen obžaloba uvádí v souvislosti s obviněním z trestného činu vraždy, ukončené ve stádiu pokusu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám