Hlavní obsah

Novák se přiznal k osahávání dalších deseti chlapců v Česku

Právo, Novinky, jbs, ivi
Aktualizováno

Antonín Novák, obviněný ze znásilnění a vraždy devítiletého Jakuba Šimánka, se policii přiznal, že již před touto vraždou osahával v Česku deset jiných chlapců, kterým ještě nebylo 15 let. Podle policie obtěžoval chlapce v Olomouci a v Havlíčkově Brodě. Vyšetřovatelé navíc zjistili, že Novák Jakuba nezabil na ubytovně.

Článek

"Obviněný Novák se sám přiznal ke kontaktu se dvěma chlapci v Olomouci a dalšími osmi chlapci v Havlíčkově Brodě, které osahával na přirození,“ potvrdila Lenka Burýšková z hradecké policie.

Vyšetřovatelé se proto obrací na veřejnost se žádostí o jakékoliv informace k podobným případům. "V případě, že bylo někde pohlavně zneužito dítě a případ dosud nebyl oznámen policii, nebo pokud má kdokoliv podezření, že se uskutečnil kontakt s podezřelým cizincem a jeho dítětem, prosíme o okamžité ohlášení,“ apeluje Burýšková.

Východočeští policisté odmítají tvrzení majitele soukromé ubytovny v Havlíčkově Brodě Antonína Valíčka, že policii kontaktoval krátce poté, co se začátkem května z jeho objektu Novák odstěhoval. "Volal nám až koncem května,“ konstatovala mluvčí východočeské policejní správy Iva Marková.

Podle TV Markíza několik měsíců před vraždou požádala psychiatrická léčebna v obci Plešivec, kde se Novák před časem léčil, aby soud rozhodl o jeho dopravení do ústavu, protože může být nebezpečný pro společnost.

Příčinou bylo, že Novák se vyhýbal nařízené ambulantní léčbě. "Léčebna 4. prosince 2007 požádala soud, aby Novákovi nařídil ústavní léčbu," uvedla televize. TV Markíza však nezjistila, jak v této věci soud rozhodl. 

Pohyboval se okolo hřišť a obchodních domů

Oblast, kde se obviněný Novák v minulých měsících s největší pravděpodobností pohyboval, je Moravskoslezský kraj, kraj Vysočina, ale také střední a východní Čechy. Používal podobný způsob navázání kontaktu s dětmi jako v Havlíčkově Brodě, kdy si malé chlapce nejprve tipoval a poté oslovil.

"Jednalo se o místa s pravděpodobným výskytem dětí, tedy okolí škol, dětských hřišť, ale i u obchodních domů,“ upozornila Burýšková.

:. Jakub Šimánek

Policie zároveň vyzývá veřejnost, aby každý, kdo si 4. května odpoledne všiml pohybu Nováka a malého Jakuba v Havlíčkově Brodě, kontaktoval tísňovou linku 158.

"Zřejmě se pohybovali v okolí hřiště v parku Budoucnost a pak mezi 16. a 18. hodinou ve směru od ubytovny Na Valech k místu nálezu chlapcova těla u železniční trati. Trasa je dlouhá asi 3,5 kilometru, jde o katastr obce Horní Papšíkov, dva kilometry jihozápadně od Havlíčkova Brodu,“ připomněla Burýšková.

Vraždil prý přímo na místě, kde bylo tělo nalezeno

Policie stále nemá výsledky pitvy zavražděného Jakuba, takže nemůže sdělit, jakým způsobem chlapec zemřel. "Ale k vraždě s největší pravděpodobností došlo na místě, kde bylo tělo nalezeno,“ sdělila Marková s tím, že vyšetřovatelé také zkoumají, jak muž chlapce přiměl, aby s ním odešel z ubytovny na více než tři kilometry vzdálené místo. Novák neměl možnost použít automobil.

:. Policisté objevili mrtvé tělo devítiletého Jakuba Šimánka z Havlíčkova Brodu asi pět set metrů za městem v porostu u železniční tratě.foto: ČTK/Mathias David DOP

Věznice: Novák by se mohl pokusit v cele o sebevraždu

Obviněný muž je v cele Vazební věznice v Hradci Králové sám. Jeho strážci u něho prozatím nezaznamenali nějaké problémové chování. "Je tu krátce, takže se zatím nijak neprojevuje a k jeho chování se nedá nic konkrétního říci. Sám na cele je proto, že se zatím nepodařilo najít nikoho, kdo by s ním podle předpisů mohl celu sdílet,“ řekl Právu mluvčí věznice Václav Kárník.

Obavy o to, že by se Novák mohl pokusit o sebevraždu, existují. "Větší či menší riziko je u všech vazebně stíhaných. Proto máme k dispozici psychologa i psychiatra. Pokusu o sebevraždu ve věznici se však nikdy nedá zcela zabránit, ale u lidí, obviněných z takto vážných trestných činů, je riziko větší a máme je určitým způsobem podchycené,“ dodal.

Připustil zároveň, že Novák si na režim za mřížemi zřejmě zvykne rychleji, neboť ve vězení už strávil několik let za předchozí trestné činy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám