Hlavní obsah

Soud osvobodil plavčice, při jejichž službě utonul mladík v akvaparku

Právo, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLADNO
Aktualizováno

Plavčice z kladenského bazénu nemohou za utopení afrického mladíka. Tak rozhodl ve čtvrtek odpoledne kladenský soud a Markéta Chalupecká a Eliška Caldová odešly od soudu osvobozeny z viny na smrti mladého muže.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Plavčice z kladenského bazénu Eliška Caldová a Markéta Chalupecká (na snímku) nemohou podle rozhodnutí soudu za utopení cizince.

Článek

Obě ženy měly službu na konci dubna loňského roku v akvaparku v Kladně a právě při jejich dozoru nad bazény se zde utopil mladík z Konga. Původně se všichni domnívali, že mu bylo 16 let, ale až pitva prokázala, že kvůli azylu v ČR udal falešné údaje a bylo mu kolem 20 až 25 let.

„Svůj podíl viny na utopení hocha má více lidí od provozovatele, přes vychovatele a částečně i obě plavčice, ale soud neshledal, že by obě porušily své povinnosti a nemohou za utopení nést trestní odpovědnost,“ odůvodnil rozsudek soudce Ladislav Koudelka.

Za utopení cizince mohou všichni a nikdo

„Je chyba, že nejsou přesně rozdělené kompetence a všichni hlídají všechno a nikdo nic,“ dodal Koudelka. Osvobozené plavčice se vzdaly práva na odvolání, naopak státní zástupce se okamžitě odvolal, takže případ bude pokračovat u krajského soudu v Praze.

V neprospěch plavčic sice svědčil záznam z podvodní kamery v dopadovém bazénu pod atrakcí Space-bowl. Zatímco obě mladé ženy tvrdily, že se hoch po pádu z atrakce do bazénu nehýbal, nemával rukama a nesnažil se aktivně zachránit, záběry potvrzují opak.

Atrakce Space-bowl v kladenském akvaparku, na které se vloni utopil Afričan.foto: Právo/Radek Plavecký

„Je na nich jasně vidět, že se nohama i ruka snažil dostat ode dna a zachránit se. Rozhodně se nejedná o křečovité a nevědomé pohyby při topení,“ potvrdila soudní znalkyně při líčení. Ačkoli měly plavčice hlídat atrakce, utopeného si nevšimly. Tělo mladíka se tehdy našlo až hodinu poté, co zmizelo pod hladinou bazénu a záchranáři už jej nedokázali oživit. Všimla si jej kolegyně hned po vystřídání služby u atrakcí.

Naopak omluvou pro hlídkující ženy je i podle soudce nevhodná poloha dopadového bazénu, který je částečně ve stínu a v části hladiny se zrcadlí slunce, což znepříjemňuje dohled nad dojezdem.

Reklama

Výběr článků

Načítám