Hlavní obsah

Slovák obviněný z vraždy Jakuba zneužíval chlapce i na Slovensku

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Třiačtyřicetiletý slovenský občan Antonín Novák, kterého policie obvinila ze znásilnění a vraždy devítiletého Jakuba Šimánka z Havlíčkova Brodu, má již na svědomí několik sexuálních trestných činů na Slovensku.

Článek

Muž z východoslovenského města Královský Chlmec se od února nelegálně pohyboval po ČR. Živil se jako dělník. Nyní je obviněn ze znásilnění a vraždy.

Na Slovensku byl muž odsouzen za zneužívání v roce 1994 a také 2000. V obou případech dostal nařízenu ústavní léčbu. Rozsudkem Okresního soudu v Trebišově z 20. července 2000 byl Novák uznán vinným z trestního činu pohlavního zneužívání.

"Dne 26. 9. 1999 zavolal do bytového domu ve městě Kráľovský Chlmec nezletilého Zoltána L., narozeného 1993, že mu ukáže motorku. Když s ním nezletilý vešel do sklepních prostor domu, vložil mu Novák ruku mezi nohy, stahoval mu kalhoty a chytal nezletilého za pohlavní úd," citoval pro Novinky ze spisu mluvčí Krajské prokuratury v Košicích Milan Filičko.

Obžalovanému byl za tento skutek uložený trest odnětí svobody na 4 a půl roku a bylo mu uloženo také ochranné protialkoholické a sexuologické léčení. Tento trest také vykonal. V roce 2002 požádal o ukončení léčení, ale Okresní soud Košice jeho žádost zamítl.

Jakub Šimánek

Podle poznatků prokuratury byl obžalovaný za podobný skutek stíhaný už v roce 1994, kdy byl rozsudkem Okresního soudu Trebišov odsouzený za trestný čin pohlavního zneužívání k trestu odnětí svobody na 18 měsíců.

"Také tento trest vykonal a bylo mu uložené ochranné sexuologické léčení ústavní formou, které absolvoval" dodal Filičko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám