Hlavní obsah

VIDEO: Desítky znesvářených Romů drželi u soudu na uzdě těžkooděnci

Právo, pko
BRNO
Aktualizováno

Křik, hluk, nadávky, policejní těžkooděnci a zásahová jednotka střežící svědky. Tak to dnes dopoledne vypadalo u Krajského soudu v Brně, který projednával případ pokusu vraždy a ublížení na zdraví. Údajní pachatelé a jejich oběť pocházejí ze dvou znesvářených klanů olašských Romů, kteří se v houfném počtu vydali z Ostravy a Přerova do Brna.

Foto: Jan Chmelíček, Právo

Zaměstnanci soudu sledovali dění na nádvoří z oken budovy soudu.

Článek

Policisté a justiční stráž museli na nádvoří soudu mezi dvěma přibližně 50ti člennými skupinami vytvořit kordon, povoláni byli i psovodi. Přesto se alespoň přes hlavy policistů obě skupiny častovaly hlasitými výkřiky a nadávkami.

Rozvášnění Romové na nádvoří brněnského soudu.foto: Právo/Petr Kozelka

Mezi rozvášněnými skupinami seděla jakási rada starších včetně olašského krále. Policisté museli několik obzvláště agresivních nebo hlučných osob vyvést za bránu soudu.

Kvůli přestávce v líčení musela jedna skupina Romů soud opustit.foto: Právo/Jan Chmelíček

V romské komunitě je kauza únosu Lakatošové dobře známa. Dívka byla unesena poté, co její příbuzná utekla od svého partnera z ostravského klanu. Ten za ni údajně zaplatil věno 70 000 korun prostějovským Romům. Dívka prý byla unesena proto, aby byla její příbuzná přinucena k návratu k partnerovi.

Rozvášnění Romové na nádvoří brněnského soudu.foto: Právo/Petr Kozelka

Ve vlastním případu jde o násilný útok skupiny pěti pachatelů, kteří podle žalobce 18.7. 2007 v Prostějově na d ránem vznikli do domu Roberta Lakatoše, kterého nejdříve zbyli dřevěnými topory.

Rozvášnění Romové na nádvoří brněnského soudu.foto: Právo/Petr Kozelka

„Pak obžalovaný Ladislav Daniš namířil na skrčeného Lakatoše zbraň a z bezprostřední blízkosti ho střelil do břicha,“ uvedl v obžalobě státní zástupce. Lakatoš útok naštěstí přežil.

Otec a syn Danišovi, kteří měli skutek spáchat.foto: Právo/Petr Kozelka

Reklama

Výběr článků

Načítám