Hlavní obsah

Policie: Slovák zlákal Jakuba na počítačové hry, odvedl ho na ubytovnu

Novinky, ČTK, jbs, vm, has, ivi
HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Třiačtyřicetiletý slovenský občan Antonín Novák, kterého policie obvinila ze znásilnění a vraždy devítiletého Jakuba Šimánka z Havlíčkova Brodu, je ve vazbě. Rozhodl o tom Okresní soud v Hradci Králové. Vyšetřovatelé uvedli že, Slovák si získal Jakubovu důvěru, nalákal ho na počítačové hry, které měl chlapec rád, a před vraždou jej odvedl na ubytovnu. V minulosti sexuálně obtěžoval pět dětí na Slovensku.

Článek

Novák s Jakubem odešel na místní ubytovnu, kde pachatel v té době přespával, ještě týž den jej znásilnil a pak, aby jej chlapec neprozradil, ho zavraždil. Malý Jakub byl mrtev ještě dříve, než matka jeho zmizení oznámila policistům.

Policie v pondělí blíže informovala o muži, který se přiznal k vraždě devítiletého Jakuba Šimánka. Jde o Slováka z východoslovenského města Královský Chlmec, který se od února nelegálně pohyboval po ČR. Živil se jako dělník. Nyní je obviněn ze znásilnění a vraždy.

"Jakub měl tu smůlu, že se dostal do míst, kde byl pachatel a Jakub mu důvěřoval," uvedli v pondělí na tiskové konferenci východočeští vyšetřovatelé.

Novákův pobyt v ČR byl nelegální, pracoval v okresech Pelhřimov, Havlíčkův Brod a Kolín. Po spáchání trestného činu měnil místo pobytu. Jakub byl s vrahem na ubytovně, potvrdili policisté. Slovenská policie ho hledala od února v rámci schengenského prostoru.

Policisté objevili mrtvé tělo devítiletého Jakuba Šimánka z Havlíčkova Brodu asi pět set metrů za městem v porostu u železniční tratě.foto: ČTK/Mathias David DOP

Novák si tipoval další chlapce mladší 15 let. S Jakubem navázal náhodně kontakt na dětském hřišti v Havlíčkově Brodě.

„Podle jeho vlastního přiznání chodil po městě, kontaktoval děcka a snažil se s nimi domluvit schůzku. Máme už vyslechnuto několik chlapců, kteří jím byli osloveni a jejich výpovědi se přesně shodují jak s místem, tak i s popisem obviněného,“ poznamenal Ivo Kolda, šéf speciálního pátracího týmu JAKUB.

Při hlášení na českých ubytovnách svou identitu skrýval tak, že měnil své rodné číslo. „Slováci pátrali jen po tom, kde v současnosti bydlí, aby mu mohli doručovat obsílky. Na Slovenku byl odsouzen k ústavní léčbě, která mu byla později změněna na ambulantní. Zprvu ke svému lékaři docházel, pak přestal. Nyní je tam stíhán pro majetkovou trestnou činnost,“ upřesnil policejní vyšetřovatel Luboš Němec.

Jakmile se od kolegů ze Slovenska naše policie dověděla o tom, že muž má za sebou tresty za mravnostní delikty, během několika hodin jej zatkla.

Na léčení nenastoupil

„Byl to dělník, který pracoval nedaleko Havlíčkova Brodu, měl melouchy v pokrývačství,“ uvedli na tiskové konferenci policisté.

Jak uvedla televize Joj, slovenská policie stíhala Nováka také pro ekonomickou trestní činnost. Muž pochází z města Královský Chlmec na východě země. Právě tam měl obtěžovat děti, které bydlely v jeho okolí.

Slovák Antonín Novák se policistům k vraždě Jakuba přiznal (Repro ČT)

Měl proto absolvovat sexuologické léčení, na které však nenastoupil. Následně se přestěhoval do města Revúca, kde žil s manželkou asi půl roku. Jeho tchyně nevzpomíná v dobrém na zetě, který údajně obral rodinu o 300 tisíc korun a zmizel.

Mluvčí slovenské policie Martin Korch nemá informace, že by Novák byl na Slovensku trestně stíhaný. "Případ se stal na území České republiky a vyšetřují ho české úřady. V případě, že nás požádají o pomoc, jsme připraveni poskytnout jim všechny potřebné informace," řekl Novinkám Korch.

Čeští policisté o jeho deliktech nevěděli

"V minulosti tato osoba byla stíhána kvůli trestným činům na dětech, byla mu uložena ambulantní léčba. To, že byl odsouzen za pohlavní zneužívání na Slovensku, jsme v době pátrání nevěděli,“ uvedli královéhradečtí policisté.

Policie s ohledem na vyšetřování dosud neuvedla, jakým způsobem byl malý Jakub zavražděn a zda zemřel na místě, kde bylo nalezeno jeho tělo.

Jakub Šimánek

Novák tělo chlapce ukryl přibližně půl kilometru za Havlíčkovým Brodem, místo v sobotu ukázal policii.

Pátrání po Jakubovi trvalo od 4. května, kdy si odpoledne odešel hrát do městského parku. Během několika dní policisté a hasiči prohledali s pomocí potápěčů a speciálně vycvičených psů rybníky v okolí i řeku Sázavu. V polovině května převzali pátrání policisté z východočeské policejní správy v Hradci Králové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám