Hlavní obsah

Problémová matka unesla svou dceru, úředníci jí dítě přesto nechají

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před rokem nemohli úředníci ze sociálky přijít Soně Imrichové ze Sokolova na jméno. Alkoholička bez trvalého pobytu, živící se příležitostně prostitucí, unesla v říjnu 2006 z dětského domova v Tachově do Německa svoji sedmiletou dceru Jeniffer. Úředníci však najednou zásadně změnili názor.

Článek

Jako mávnutím kouzelného proutku je ale nyní všechno jinak. Z neodpovědné ženy, která musela odložit do ústavů postupně pět dětí, se podle úředníků stala vzorná matka.

Všechny připravené podklady pro vydávací řízení strčili do šuplíku a naopak se postavili za matku. Ta soudu poslala návrh, aby zrušil rozhodnutí o ústavní výchově.

Ředitel domova jel za matkou

Co úředníky přesvědčilo o tom, že nyní otočili o 180 stupňů? „Ze zákona máme o těchto věcech mlčenlivost. Je to citlivá věc, která se týká nezletilého dítěte,“ řekla Soňa Zaschkeová ze sociálního odboru Městského úřadu v Sokolově.

Matka tak zřejmě pozitivně zapůsobila na ředitele tachovského dětského domova Zdeňka Gaudka, který ji ještě v doprovodu jedné své podřízené v německém Rehau před několika měsíci navštívil.

„Bydlí v bytě 1+1 docela pěkně zařízeném. Nechali jsme jí podepsat návrh na zrušení ústavní výchovy. Bojí se přijet do Čech, aby ji tady policie nezavřela za únos. Jeniffer jsme přivezli dárky, je v pohodě, ale trochu rozjívená. Matka chystá svatbu s německým přítelem, aby mohli pobírat sociální dávky,“ uvedl Gaudek.

Byl to právě on, který po únosu vyvíjel největší aktivitu k odebrání dítěte matce zpět do ústavu. „Chodila za dětmi na návštěvu opilá. Někdy byla v takovém stavu, že jsme jí je nemohli půjčit ani na vycházku,“ kritizoval ředitel dětského domova matku poté, když dítě unesla do Německa.

Kauza je už u soudu

Návrhem na zrušení ústavní výchovy Jeniffer se už začal zabývat sokolovský soud. „V březnu jsem obdržela ze sokolovského úřadu zprávu, že na vydávacím řízení nebudou trvat. Ještě předtím matka nezletilé poslala návrh na zrušení ústavní výchovy. Je odůvodněný tím, že nezletilá je u matky přes dva roky, že si tam už zvykla,“ řekla soudkyně Hana Matějková, která případ vyřizuje.

Podle ní matka chce zpět do výchovy pouze Jeniffer, jejímž biologickým otcem má být právě její německý přítel. O ostatní své děti zájem nemá. Řeči o napravené matce od českých úředníků soudkyně bere s rezervou a chce vše prověřit.

„Požádám německé sociální orgány, aby provedly šetření na místě a podaly nám zprávu. Chci také vyslechnout matku. Buď dorazí k ústnímu jednání osobně, nebo budu muset požádat o její výslech v Německu. Ráda bych prověřila ještě jednu informaci, kterou mám. Jde o to, že německý druh matky má být ve výkonu trestu. Bude mne zajímat, za co byl odsouzen,“ sdělila soudkyně.

Problém bude podle ní také sehnat „papírového“ otce Jeniffer, který je bezdomovec a nikdo neví, kde se zdržuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám