Hlavní obsah

Lékárnice měla dodat drogovému gangu tisíce krabiček Nurofenu

Právo, Šárka Tonarová
CHOMUTOV

Až deset let může ve vězení počítat ušlé peníze z prosperující lékárnické profese doktorka farmacie z Žatce, která se podle policie pro rychlý zisk stala členkou drogového gangu. Nejméně půldruhého roku měla dodávat chomutovskému výrobci pervitinu látku pro výrobu drog. Teď čeká v cele předběžného zadržení na rozhodnutí soudce o uvalení vazby.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Na 240 plných a 1377 prázdných krabiček od léku, z nějž se daly vyrobit drogy za 1,8 miliónu, zajistili policisté v bytě vařiče.

Článek

"Je to jeden z mála případů, kdy se podařilo najít dost důkazů na spojení lékárny coby dodavatele výchozí látky s výrobcem pervitinu. U dvaačtyřicetiletého chomutovského vařiče jsme v úterý zajistili materiál za 1,8 miliónu korun," řekl Právu ředitel chomutovské policie Volprecht.

Nurofen na 37 let chřipkové epidemie

Celkem objednala žatecká lékárna od 1. ledna 2007 do 29. dubna letošního roku 25 tisíc krabiček Nurofenu Stop Grip. Při nejvyšší prodejnosti léku proti nachlazení srovnatelně velké lékárny přitom prodají zhruba 15 krabiček týdně. Policisté z toho odvodili, že při nepřetržité chřipkové epidemii by žatecká provozovna byla předzásobená na 37 let.

Z jedné krabičky Nurofenu se při průměrné znalosti chemických procesů dá vyrobit jeden gram metamfetaminu. Pervitin ze 110korunového balení volně prodejného léku se na černém trhu dá prodat za tisíc korun. Pokud by většina z mimořádně velkých objednávek mířila do varny, pak by si výrobci a prodejci přišli na nejméně dva milióny.

Drogy pro celý region

Množství zabavených krabiček Nurofenu v bytě chomutovského vařiče podle specialistů na drogovou problematiku by pohodlně stihlo zásobit celý trh bývalého chomutovského okresu a ještě zbývalo na sousední drogové scény nebo pro nedaleké Německo.

S farmaceutkou ze Žatce a vařičem pervitinu z Chomutova obvinil vyšetřovatele ještě dalšího dvaatřicetiletého muže z nedovolené výroby, držení a distribuce drog.

Reklama

Výběr článků

Načítám