Hlavní obsah

Vyděrač hrozící železnici skončil v rukou policie

– PRAHA

Vyděrač, který vyhrožoval sabotáží na české železnici, padl ve čtvrtek po 10. hodině do rukou policie. Jednapadesátiletého recidivistu ze Šumperka zatkli policisté z Útvaru pro boj s organizovaným zločinem Na Florenci v Praze 8, řekla Novinkám mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Článek

"Muž byl zatčen ve chvíli, kdy telefonoval redaktorovi deníku Lidové noviny. Jeho prostřednictvím vzkazoval policii požadavky a podmínky k předání 15 miliónů korun. V případě, že by peníze nedostal, byl ochoten podniknout další útok na koleje," upřesnila Kosinová v tiskové zprávě.

Podle ní byl zadržený muž v minulosti několikrát trestně stíhán pro loupeže a krádeže. "Při zatýkání nekladl odpor. Jako motiv činu uvedl nedostatek peněz a také inspiraci tzv. olomouckým vyděračem," dodala mluvčí.

Narušené koleje

Vyděrač se policii ozval na začátku týdne a požadoval 15 miliónů korun. Zřejmě aby dodal své hrozbě váhu, narušil v pondělí koleje na železniční trati mezi Bludovem a Postřelmovem na Šumpersku.

"Vyděrač odšrouboval z kolejí u Bludova několik matic. Bezpečnost cestujících však bezprostředně ohrožena nebyla," ujistil mluvčí Českých drah s tím, že další podobný případ se do středečního odpoledne neopakoval. Ihned poté, kdy se České dráhy od policie o vyděrači dozvěděly, přijaly mimořádná bezpečnostní opatření.

Anonym se během kontaktu s policií vyjadřoval v množném čísle a snažil se vyvolat dojem, že útoky na koleje provede organizovaná skupina.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyděrač hrozí sabotáží na železnici

Detektivové útvaru pro odhalování organizovaného zločinu od pondělí hledají dalšího vyděrače státu, který tentokrát žádá 15 miliónů korun. Jinak hrozí...

Výběr článků

Načítám