Hlavní obsah

Prudké bouře lámaly stromy, deště zatopily sklepy

– HRADEC KRÁLOVÉ/JIHLAVA • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, lž, pno

Průtrž mračen se v úterý večer a v noci prohnala mnoha místy Česka. Velké problémy byly v podvečer v severní části Královéhradeckého kraje, zejména na Jičínsku, Trutnovsku a Náchodsku Bouře měla na svědomí několik zatopených domů, popadaných stromů na vozovku a dokonce jeden požár. Problémy byly také na Vysočině.

Článek

"Čtyři hasičské jednotky vyjely hasit požár střechy a půdního prostoru rodinného domu v Červené Třemešné na Jičínsku. Dům začal hořet po úderu blesku. Předběžná škoda je milión korun," uvedl Miloš Kára z Hasičského záchranného sboru.

Voda z rozvodněného místního potoka zatopila například rodinný dům Borovnici či Horní Nové Vsi na Královédvorsku, v Horní Brusnici museli hasiči odstranit překážky v korytě potoka, včetně podemletého stromu. V Trutnově byl vodou a zeminou zaplaven objekt kulturního domu, odkud bylo nutné evakuovat dvanáct dětí.

Na Vysočině zasahovali hasiči na Žďársku

Lidé na Vysočině musejí i během středy počítat s bouřkami a přívalovými dešti, které se v kraji vyskytují od neděle. Podle předpovědi meteorologů potrvají až do čtvrtečního rána. V noci na středu hasiči likvidovali následky počasí opět na Žďársku.

Zatímco v neděli zasáhla pohroma zejména místní část Bystřice nad Pernštejnem - Rovné, v úterý a v noci na dnešek hasiči likvidovali následky počasí přímo ve Žďáru nad Sázavou a v dalších šesti obcích Žďárska. Bahno odstraňovali také v Lukavci na Pelhřimovsku, řekla mluvčí hasičů Petra Musilová.

Voda po bouřce vnikla do dvou žďárských firem - Hettich a Empeka a také do tělocvičny Základní školy Palachova a do obchodu v Nádražní ulici. V noci hasiči čistili ucpaný kanál přímo v centru Žďáru na náměstí Republiky.

Vodu čerpali také ve firmě Wels v Bobrové, s úklidem bahna pomáhali také ve Škrdlovicích, Světnově a v Novém Městě na Moravě. Na Pelhřimovsku průtrž mračen strhla bahno na silnici v Lukavci ve směru Bezděkov - Velká Ves. Hasiči ho pomáhali odstraňovat spolu s cestáři.

Problémy v Plzeňském kraji

Hasiči zasahovali také v Plzeňském kraji. Ve Zbirohu na Rokycansku. Bahno z pole zaplavilo několik sklepů, odčerpávali vodu z místního rybníka. U něj hrozilo protržení hráze. „Hasiči na místě zasahují i ve středu,“ doplnila mluvčí hasičů Alena Marešová.

Reklama

Výběr článků

Načítám