Hlavní obsah

Z některých věznic už mohou trestanci telefonovat

Právo, Josef Koukal
PRAHA

Volat příbuzným bez omezení mohou vězni v prvních sedmnácti českých věznicích. Telefonní automaty s neomezeným přístupem byly instalovány na odděleních s dohledem a s dozorem, tedy mírnějším režimem. Novinka se setkala s velkým ohlasem.

Článek

"První vlna byla poměrně velká, pak se četnost telefonátů i jejich délka o něco snížily, protože to přece jen stojí nějaké peníze,“ říká mluvčí vazební věznice Brno Soňa Haluzová.

Právě zdejší nápravné zařízení je jedním z těch, kde Vězeňská služba pilotní projekt spustila.

Hovory jsou nahrávány

"Vězni musí samozřejmě volit ta čísla, která mají zaregistrována pro kontakt s rodinou, a telefonáty jsou nahrávány, aby například nemohli z věznice řídit nějakou nekalou činnost,“ dodala Haluzová s tím, že povolených čísel je asi pět.

Věznice s volným režimem telefonování:
Brno, Rapotice, České Budějovice, Drahonice, Hradec Králové, Pouchov, Liberec, Odolov, Olomouc, Oráčov, Ostrava, Praha-Pankrác, Praha-Ruzyně, Praha-Řepy, Světlá nad Sázavou, Teplice, Litoměřice

Za telefonování z automatu do pevné i mobilní sítě platí vězni běžné tarify. Telefonní karty si mohou zakoupit v kantýně, mohou jim je ale posílat i příbuzní poštou.

Vyhodnocení na podzim

"Konečné vyhodnocení budeme mít k dispozici na podzim,“ uvádí mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Robert Káčer. Průběžné informace z věznic obdrží služba po tříměsíčním provozu, tedy začátkem léta. Řádově desítky nových telefonních automatů byly ve vybraných věznicích instalovány na přelomu února a března.

Telefonní automaty fungují ve věznicích už léta, je jich ale málo a jejich provoz se řídí přísným režimem.

V Brně měli donedávna na oddělení pro osmdesát odsouzených jeden telefonní automat, z něhož si vězni mohli po předchozí žádosti zavolat v určených hodinách dvakrát týdně. Žádosti přitom podléhaly schvalování odpovědného pracovníka věznice, což mohlo trvat i celé dny. Teď zde byl instalován druhý přístroj a přístup k telefonování je neomezený.

Mobil v drdolu

Jedním z důvodů pro usnadnění telefonního kontaktu s rodinou pro odsouzence s mírnými tresty je i snaha eliminovat pokusy o pronášení mobilů do věznic. V arestech se zvýšenou ostrahou se režim zmírňovat nebude, Vězeňská služba zde naopak hodlá instalovat další zařízení na detekci telefonního signálu.

"S nelegálními mobily jsme u nás velké problémy neměli ani v minulosti. Patříme mezi věznice, které už několik let mají detekční zařízení,“ říká Haluzová.

"Před několika lety jsme měli případ, kdy žena propašovala do věznice telefon v culíku z hustých vlasů. Během několika málo minut ji ale prozradila první esemeska, která jí přišla,“ dodává mluvčí.

Rekordní počet nelegálních mobilů, celkem 436, zadrželi pracovníci věznic v roce 2005, loni jich bylo 216. K 1. dubnu byl odvolán například ředitel věznice v Kynšperku nad Ohří Ladislav Novák, když březnová kontrola v objektu odhalila 15 mobilních telefonů najednou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám