Hlavní obsah

Proces s šéfem nemocnice z doby heparinových vražd je odročen

Právo, jjí
HAVLÍČKŮV BROD

Ředitel havlíčkobrodské nemocnice z dob heparinových vražd si na rozsudek počká přinejmenším do konce července. Josef Pejchl, který je v souvislosti s heparinovými vraždami v havlíčkobrodské nemocnici obžalován kvůli neoznámení trestného činu, k soudu nedorazil.

Foto: Jiří Jíra, Právo

Josef Pejchl před jednací síní havlíčkobrodského soudu.

Článek

Obě strany sporu chtějí vyslechnout další svědky, soudkyně Hana Doubková hlavní líčení odročila na 31. července. V úterý vypovídala u soudu jako svědkyně pouze hematoložka z havlíčkobrodské nemocnice Gabriela Cyrányová.

Právě ona totiž útoky heparinem na pacienty spolu s primářem ARO Pavlem Longinem analyzovala. „Hledali jsme, kde se stala chyba a kdo je chybující osobou. Slova jako vraždit nebo vražda tehdy nepadla,“ vypověděla Cyrányová.

Informace primáře dál nepředal v čas

Informací, že za svévolným podáváním heparinu pacientům je Petr Zelenka, byla pak překvapena, ale ani tehdy se za svévolí zaměstnance nespatřovala vraždu. Pejchl pak na základě informace, kterou měl od Longina, se Zelenkou rozvázal 25. září 2006 okamžitě pracovní poměr.

Podle obžaloby ovšem bývalý ředitel nemocnice Pejchl na základě sdělení Longina neoznámil poznatky o Zelenkově počínání na policii nebo státní zastupitelství včas. Státní zástupkyně Zdeňka Tománková uvedla, že Pejchl se hned 25. září 2006 na úvodní schůzce s doktorem Longinem dostatečně hodnověrně dozvěděl, že právě Zelenka poškozuje a usmrcuje pacienty podáváním heparinu. Trestní oznámení na státní zastupitelství se z ředitelství nemocnice dostalo až 17. října, na policii o tři dny později.

Petr Zelenka při vynesení rozsudku, který ho poslal na doživotí do vězení.foto: Reuters/David W Cerny

Přesvědčen o své nevině

Pejchl obžalobu od počátku odmítá. „Trestní oznámení jsem podal, trestný čin jsem nespáchal, soud by mě měl zprostit obžaloby,“ řekl obžalovaný exředitel. „Celé to nadále vnímám jako nesmysl, žádnou vinu necítím,“ zopakoval v úterý po hlavním líčení Pejchl.

Krajský soud v Hradci Králové poslal Petra Zelenku 21. února letošního roku do vězení na doživotí. Shledal ho vinným ze spáchání série sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu v nemocnici v Havlíčkově Brodě. Kromě doživotního vězení musí Zelenka také uhradit odškodné. Zelenka se odvolal, vrchní soud začne jeho případ projednávat 11. června.

Reklama

Související články

Zelenka dostal za heparinové vraždy doživotí

Krajský soud v Hradci Králové poslal ve čtvrtek na doživotí do vězení Petra Zelenku. Shledal ho vinným ze spáchání série sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu...

Výběr článků

Načítám