Hlavní obsah

Sekta Jiřího Adama odjela z Mikulova do Brna chránit modlitebnu

Právo, miv
MIKULOV

Příznivci sekty Jiřího Adama podle tvrzení sousedů o víkendu opustili Mikulov. Měli odjet do Brna zajistit modlitebnu, kam vnikly televizní štáby. Členové sekty byli podle místních obyvatel extrémně pracovití, nyní jsou podle jejich slov zasypáváni urážkami.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vila v Brně, na jejíž stavbě pracovaly ženy ze sekty.

Článek

„Pokud vím, tak tady nejsou. Odjeli do Brna. Televize jim tam vrhly na tu jejich údajnou modlitebnu a po proniknutí televizního štábu dovnitř je prý celá vykradená. Atmosféra houstne, říkají mi, že poslouchají všude z okolí jen nadávky a urážky. Tito lidé ale přeci nikomu nic neudělali,“ řekl Právu v pondělí Josef Kmenta, jeden z mála mikulovských obyvatel, který s obyvateli komunikoval.

Přesvědčit manželku Jiřího Adama k rozhovoru je podle Kmenta nemožné. Poté, co se nechala přesvědčit a ukázala se před televizní kamerou, se ještě více uzavřela a odmítá komunikovat.

Domovní zvonek na domku v Mikulově nefunguje, zvonek do zahrady zůstává bez odezvy. Oproti předchozím dnům ale nejdou vidět ani známky života. Opuštěná je i vinice pod Turoldem a také nedaleká zahrada.

Ženy cestu vydláždily a byl pokoj

„Ne, neobjevili se tady. A ani nikomu nechybí, i když to byli dříči,“ řekl Právu majitel blízkého pozemku. Právě poblíž zahrady totiž lidé z Adamovy sekty vydláždili dva úseky polní cesty.

„Každý tam po dešti túroval do kopce motory aut a stejně to nevyjeli a zahrabali se do bláta. Pak přišel ten chlapík a ty jeho ženské, vykopali to, dali na spodek staré koberce, pak kamení a nakonec cestu vydláždili. A je pokoj. Bez něj by to ale nebylo,“ řekl sadař. Ani on nevěří řečem o věznění lidí v sektě.

„Jen tady na zahradě měli spoustu možností zmizet. Vždy kolem bylo dost lidí, tak mohli požádat o půjčení mobilu nebo přivolání pomoci. Ale oni nic. Jen makali a makali. Celý den a bez přestávky,“ dodal.

Hospitalizace Adama v břeclavské nemocnici poznamenala život společenstva, sám stíhaný muž ale neví, co se děje. Nadále je hospitalizovaný po mozkové mrtvici v kombinaci se zápalem plic.

Pokud se kdy probral, mluvil podle zdroje Práva nesouvisle a zmateně. Zprávy o přestěhování Adama z oddělení ARO nejsou potvrzeny. Zdravotní stav zůstává beze změn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám