Hlavní obsah

Soud osvobodil policistu, který postřelil spolujezdkyni unikajícího řidiče

Právo, Novinky, pno, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRÝDEK-MÍSTEK
Aktualizováno

Za nevinného označil v pondělí Okresní soud ve Frýdku-Místku policistu Miroslava Kociána, který loni na jaře při pronásledování prchajícího zloděje postřelil a vážně zranil jeho mladou spolujezdkyni. Žena po zákroku skončila na invalidním vozíku. Podle soudu ale bylo použití zbraně proti opilému řidiči, který ohrožoval své okolí, zcela oprávněné.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policista Miroslav Kocián si může oddychnout jen částečně, státní zástupce se proti zprošťujícímu verdiktu odvolal.

Článek

Případ stíhání Miroslava Kociána, který vzbudil mezi policisty na Frýdecko-Místecku vlnu emocí, však pondělním verdiktem nekončí. Státní zástupce se proti němu okamžitě odvolal. Tvrdí totiž, že policista špatně vyhodnotil situaci a za takových podmínek vůbec střílet neměl.

Zákrok policistů loni 2. dubna odstartovala informace provozovatele benzínky v Kunčicích pod Ondřejníkem, který oznámil, že řidič renaultu natankoval plnou nádrž a ujel. Policisté vozidlo uvedené poznávací značky spatřili o několik kilometrů později a začala automobilová honička, která skončila asi po čtyřiceti kilometrech v Ostravě.

Řidič renaultu bezohlednou jízdou směrem na Ostravu ohrožoval chodce. Policisté využili všech možností, jak automobil zastavit, ale marně. Nakonec zaznělo několik varovných výstřelů a potom se policista Kocián snažil auto zastavit střelbou do pneumatiky. Čtyři střely zasáhly automobil, jedna prošla karosérií a sedadlem a zasáhla spolujezdkyni do páteře.

Policista prý o přítomnosti ženy v autě nevěděl 

Podle soudu ale policista střílel zcela oprávněně, protože všechny jiné možnosti k zastavení vozidla byly zbytečné. Podle soudce dokonce bylo velké štěstí, že bezohledný řidič během pronásledování nikoho na silnici nezranil. „Policie musí mít prostředky k účinnému zastavení vozidla,“ konstatoval soudce.

Státní zástupce Alois Dlouhý sice souhlasí s tím, že podmínky pro použití zbraně byly splněny, nicméně vzhledem k vysoké rychlosti obou vozidel policista podle něj střílet neměl - už jen proto, že pro tak náročné zákroky nebyl proškolen.

Navíc se žalobce pozastavil nad tím, že policie pro účely trestního řízení dodala záznam komunikace pomocí vysílaček, který byl kvůli špatné technické kvalitě nepoužitelný. Proto se u soudu nepodařilo prokázat, že policista věděl o přítomnosti další osoby ve vozidle. Při svém výslechu totiž argumentoval tím, že si myslel, že ve vozidle kromě řidiče už nikdo další není.

Ani to však podle žalobce nic nemění na trestní odpovědnosti policisty. „Pokud bychom toto připustili, v budoucnu by se tak mohl hájit nejen každý policista, ale také každý myslivec a další držitelé střelných zbraní,“ řekl Dlouhý.

Ujíždějící řidič Petr Šugár byl již za krádež benzinu a za další zločiny odsouzen k tříletému trestu odnětí svobody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám