Hlavní obsah

Soudce natočený při braní úplatků je stále na seznamu soudců

– MLADÁ BOLESLAV
Právo, Radim Vaculík

Neuvěřitelný a především skandální příběh mladoboleslavského soudce Pavla Nagye, podezřelého z korupce, bude mít možná i neuvěřitelné pokračování. Nagy sice rezignoval poté, kdy jeho nadřízení zjistili, že opakovaně převzal úplatky od novinářů TV Nova vydávající se za kriminální skupinu. Ze seznamu soudců však nezmizel a zřejmě jen tak nezmizí.

Foto: ČTK

Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy (vlevo)

Článek

A to i přesto, že ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ve čtvrtek rozhodl zbavit okamžitě Nagye soudcovského taláru a zároveň na něj podal kárnou žalobu.

Věc má ale háček. Nagy totiž musí rozhodnutí ministra odeslané poštou převzít a to se vzhledem k jeho současné dlouhodobé pracovní neschopnosti nemusí v nejbližších dnech či dokonce týdnech podařit. Údajně se totiž psychicky zhroutil.

Nadále tak platí, že dokud Nagy nedostane do ruky ministrovu obsílku, může se oficiálně považovat soudcem ještě tři měsíce.

„Pan Nagy sice uposlechl mé výzvy a 16. května se vzdal funkce soudce, ale podle zákona o soudech a soudcích mu teprve od 1. června začne běžet tříměsíční lhůta. Takže do konce srpna zůstává stále ve funkci,“ uvedl předseda Okresního soudu v Mladé Boleslavi Jiří Rajm.

Soudit už nebude

Podle něj však nehrozí, že by Nagy ještě někdy stihl soudit. Případy týkající se rodinného práva, které měl na starosti, už Rajm rozdělil jeho kolegům. Navíc nepočítá s tím, že by se hlavní aktér korupčního skandálu vrátil z nemocenské.

Naopak sám Nagy může skončit jako obžalovaný před soudem, protože již nyní jeho jednání zaznamenané skrytými kamerami TV Nova prověřuje protikorupční i pražská policie a také státní zastupitelství v Praze 2.

Nagye natáčeli skrytou kamerou několik měsíců reportéři pořadu TV Nova Natvrdo a během nejméně pěti schůzek mu postupně zaplatili 40 000 korun. Za to od něj obdrželi důvěrné informace a dokumenty.

Na jejich žádost přinesl například od nejmenovaného pražského policisty osvědčení o tom, že šéf Novy Petr Dvořák neprochází žádnou databází podezřelých osob. Další písemný materiál prý obsahoval informace o Dvořákově majetku.

Několik trestních oznámení

Nagy na záznamech zveřejněných ve středu v televizi vyjmenoval i řadu svých kolegů v taláru či advokátů, kteří by v případě zájmu mohli pomoci s dalšími službami.

Dokonce na jedno jednání přivedl i pražského městského soudce Martina Lišku, který má na starosti konkurzy. Ten se ale odmítl v konkrétní věci angažovat a navíc vše nahlásil předsedovi soudu Janu Sváčkovi. Následně podal na státní zastupitelství i trestní oznámení.

Totéž učinil i Rajm poté, kdy mu reportér TV Nova záznam ze schůzek přehrál. V oznámení vyjmenoval hned čtyři trestné činy – přijímání úplatku, podplácení, zneužití pravomoci veřejného činitele a pomluvu.

„Naše zastupitelství obdrželo minulý týden trestní oznámení doktora Lišky pro nepřímé úplatkářství, což jsem uložil policii k prověření. Ovšem po zhlédnutí televizní reportáže tam vyplývá podezření z dalších trestných činů, třeba zneužití pravomoci či pomluvy. Budeme samozřejmě reagovat i na tu část týkající se získání lustrace na ředitele Dvořáka od nejmenovaného policisty,“ řekl včera Právu šéf žalobců v Praze 2 Tomáš Bláha.Předmětem prověřování bude podle něj i otázka Nagyových finančních závazků.

Podle reportáže totiž mladoboleslavský soudce dluží údajně až dva milióny korun. Jedním z věřitelů je i podnikatel Roman Koláček, kterému měl Nagy podepsat směnku na 350 000 korun. Soudce v reportáži uvedl, že by se rád věřitele zbavil, například pomocí konkurzu přes nejmenovaného advokáta, který je prý známým předsedkyně jednoho krajského soudu.

Celou věcí se už každopádně také zabývá specializovaný protikorupční útvar policie. Jeho šéf Jiří Novák k tomu Právu řekl, že detektivové budou řešit i předchozí Nagyův skandál, tedy vymyšlené soudní líčení, kvůli kterému čelil kárnému řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám