Hlavní obsah

Reportér Novy se v nemocnici vydával za otrokářova vnuka, hrozí mu žaloba

BŘECLAV
Aktualizováno

Ředitelka břeclavské nemocnice Janka Bambasová ve čtvrtek oznámila, že zdravotnické zařízení, ve kterém je hospitalizován "tyran důchodkyň" Jiří Adam, zvažuje právní kroky proti reportérovi televize Nova. Ten měl pro středeční Televizní noviny pomocí podvodu pořídit mobilním telefonem záběry pacienta, když se vydával za jeho vnuka.

Článek

"Mám schůzku s právníkem a domluvíme se, jaké právní kroky podnikneme,“ řekla Právu Bambasová. Komentovat zdravotní stav pacienta odmítla. „Jsme povinni chránit zájmy pacienta,“ upozornila.

Podvod štábu televize Nova rozhořčil i primáře oddělení ARO břeclavské nemocnice Miroslava Čermáka, podle něhož se reportér pod záminkou, že je Adamovým vnukem, na oddělení přímo vetřel a pak jej natáčel mobilním telefonem.

Vedení Novy se reportéra na záběry zeptá

"U nás fungují standardní postupy, kterými takovéto případy prověřujeme. S reportérem se sejdeme a budeme s ním mluvit o tom, jak materiál získal, a poté zaujmeme stanovisko," sdělil Novinkám ředitel zpravodajství a publicistiky televize Nova Martin Ondráček.

"Nicméně samotné záběry, které byly včera odvysílány v Televizních novinách, nepovažujeme za záběry poškozující důstojnost Jiřího Adama," dodal Ondráček.

Nemocnice o Adamově stavu mlčí

"Je u nás hospitalizovaný už téměř měsíc, ale ke zdravotnímu stavu pacienta se nemůžeme vyjadřovat,“ řekl Čermák. Z dostupných zdrojů je zřejmé, že je ve stavu klinické smrti po mozkové mrtvici a zápalu plic. Když ještě alespoň trochu komunikoval, jeho verbální projev potvrzoval, že není zcela při smyslech.

Na zdravotním stavu Jiřího Adama bude přitom záviset, kdy a zda vůbec zahájí soud líčení v kauze dlouholetého týrání a otrockého zneužívání skupiny žen, kterého se měl dopustit.

Adam podle policie vytvořil sektu vycházející z učení náboženského uskupení Hnutí Grálu. Sám se situoval do role duchovního vůdce a jeho žena do pozice "královny". Podle žaloby kolem sebe shromáždil skupinu tří seniorek.

Připravil je nejen o majetek, ale bral jim i důchody a nechal je do úmoru dřít na stavbě své vily i ve svém vinohradu u Mikulova. Ženy bil, trýznil hladem natolik, že je znalci přirovnali kvůli značné podvýživě k vězňům z nacistických koncentračních táborů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám